Arama

İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı: Sirkeci Tren Garı

İstanbul'dan çıkıp Avrupa'ya ulaşan yolun başlangıç noktasıydı Sirkeci Tren Garı. Demiryoluna büyük önem veren Sultan Abdülaziz, "Memleketime demiryolu yapılsın da isterse sırtımdan geçsin, razıyım" diyerek talimat vermiş; onun bu projesine son imza yeğeni Sultan Abdülhamid'in emriyle atılmıştı. Sirkeci Tren Garı açıldığı günden bu yana milyonlarca yolcu ağırladı. Bizans, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin bir arada kullanıldığı Sirkeci Tren Garı'nın tarihi yolculuğunu sizlerle buluşturuyoruz.

  • 1
  • 10
AVRUPA’YA AÇILAN KAPI: SİRKECİ TREN GARI
AVRUPA’YA AÇILAN KAPI: SİRKECİ TREN GARI

Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan ve İstanbul'un simge yapılarından birisi sayılan Sirkeci Garı, inşa edildiği tarihte Batıya açılan kapı olarak algılanmaktaydı.

Sirkeci Tren Garı, mimari açıdan bakıldığında 19. yüzyıl İstanbul'unun siluetindeki modern binalarla yerli binaların uyumu sergilenir.

  • 2
  • 10
İSTANBUL’DAN BELGRAD’A UZANAN DEMİRYOLU
İSTANBUL’DAN BELGRAD’A UZANAN DEMİRYOLU

İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan demiryolunun yapım serüveni Sultan Abdülaziz döneninde başladı.

1869 yılında Baron Hirch'e verilen imtiyazla, Rumeli Demiryolları Şirketi İstanbul'dan başlamak üzere Edirne-Sofya-Belgrad güzergâhını takip ederek Avrupa hatları ile birleşen bir demiryolu inşa edecekti.

  • 3
  • 10
‘DEMİRYOLU YAPILSIN DA İSTERSE SIRTIMDAN GEÇSİN’
‘DEMİRYOLU YAPILSIN DA İSTERSE SIRTIMDAN GEÇSİN’

4 Ocak 1871'de Yedikule-Küçükçekmece hattı, 21 Temmuz 1872'de de Sirkeci-Yedikule hattı bitirilip hizmete girmişti.

Tren yoluna büyük önem veren Sultan Abdülaziz'in "Memleketime demiryolu yapılsın da isterse sırtımdan geçsin, razıyım" diyerek Yedikule-Sirkeci hattı yapılırken Topkapı Sarayı içinden geçmesini temin ettiği bilinir.

  • 4
  • 10
İSTANBUL’DAN VİYANA’YA DÜZENLENEN İLK SEFER
İSTANBUL’DAN VİYANA’YA DÜZENLENEN İLK SEFER

İstanbul'u Avrupa'ya bağlama serüveni, Sultan II. Abdülhamid döneminde de devam etti ve İstanbul'da Viyana'ya ilk tren seferi, 12 Ağustos 1888 tarihinde gerçekleştirildi.

Avrupa'dan gelen yolcuları İstanbul'da karşılamak için büyük ve görkemli bir gar binası yapılması düşünüldü.

  • 5
  • 10
BİRLEŞTİRİLMİŞ ÜÇ YAPIDAN OLUŞUR
BİRLEŞTİRİLMİŞ ÜÇ YAPIDAN OLUŞUR

1200 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmeye başlanacak olan Sirkeci'deki yeni gar binasının projesi için Prusya Hükümet Mimarı August Carl Friedrich Jachmund görevlendirildi.

3 Kasım 1890 tarihinde devlet erkânının da katıldığı büyük bir törenle hizmete giren Sirkeci Gar Binası, ortada büyük ve yanlarda alçak kanatlarla birbirine birleştirilmiş üç yapıdan oluşur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN