Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • İslam medeniyetinin en önemli hastanelerinden; Nureddin Darüşşifası

İslam medeniyetinin en önemli hastanelerinden; Nureddin Darüşşifası

İslam medeniyetinin en önemli hastanelerinden Nureddin Darüşşifası'nda, zengin fakir ayırt edilmeden herkes tedavi olurdu. Döneminin en iyi hastanelerinin biri olan bu darüşşifa, taburcu olan hastalara bir müddet çalışmamaları için maddi yardım da sağlıyordu. Akıl hastaları için bölümü bulunan hastanede, İbn Sina'nın tesiriyle müzikle tedavi uygulandı.

  • 1
  • 12
Nureddin Mahmud Zengi kimdir?
Nureddin Mahmud Zengi kimdir?

12. yüzyılda yaşayan Nureddin Mahmud Zengi, Musul'da doğdu. Hadis ezberleyip rivayet eden Nureddin Zengi, iyi bir eğitim aldı.

Babasının ölümünden sonra Halep ve Dımaşk'ı ele geçirdi. Hükümdarlığının ikinci yılında ise Haçlı ordusuyla mücadele edip Artah ve Keferlâsa gibi şehirleri aldı. Zengi, elliden fazla beldeyi, Haçlıların işgalinden kurtardı.

Nureddin Zengi'nin babası İmâdüddin Zengi'nin vefatını fırsat bilen Haçlı ordusunun komutanı II. Joscelin Urfa'nın iç kale dışındaki kesimlerini zapt etti. İç kalede direnişlerini sürdüren İslam askerleri Nureddin Zengî'den yardım istedi.

Harekete geçen Nureddin Zengî, Haçlı ordusunun kuşatmasını dağıttı.

Mazlum ve mağrur Halep'in cesur önderi Nureddin Zengi

  • 3
  • 12
Nureddin Zengi hastaneyi nasıl yaptırdı?
Nureddin Zengi hastaneyi nasıl yaptırdı?

14. yüzyılın önemli tarihçisi İbn Kesîr "el-Bidaye ve'l- Nihaye" Nureddin Mahmud Zengî'nin Haçlılara karşı yaptığı savaşların birinde II. Joscelin'i esir aldığını anlatır. Daha sonra esir alınan Haçlı Kontu fidye karşılığında serbest bırakıldı. İbn Kesîr'in verdiği bilgiye göre Nureddin Zengî, II. Joscelin'in için alınan fidye ile Dımaşk'ta bir hastane yapmaya karar verdi.

Dımaşk'ta el-Bimaristanü'l-Kebir adıyla da anılan meşhur hastaneyi yaptırdı.

  • 4
  • 12
Zengin fakir ayırt etmeden herkesi tedavi eden hastane
Zengin fakir ayırt etmeden herkesi tedavi eden hastane

*Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Nureddin Hastanesi'ne dair minyatürü

Bu hastanede her daim ilaç imal edilirdi. Her gün hastanedeki hastaların ihtiyacına göre gıda ve ilaçlarını temin edilirdi. Hastanenin günlük giderlerine on beş dinar harcandığı söylenir.

Bu hastanede herkes tedavi olurdu. Hatta Nureddin Zengî'nin buraya geldiği ve bizzat tedavi olduğu söylenir. Ender bulunan ilaçlar zengin fakir ayırt edilmeksizin herkese verilirdi.

Müslümanların 800 yıl önce kurduğu eğitim hastaneleri

Tıp okulunda birçok tanınmış hekim ders vermekte olup, pratisyenler bazı günlerde Sultan Nureddin'in huzurunda toplanarak tıbbi konularda tartışma yapıyordu. Kim zamanlarda ise hastane yöneticisi Ebulmecid'in öğrencilerine yaptığı üç saatlik konuşmayı dinlerlerdi. Bu tıp okulundan mezun olan tanınmış Müslüman hekimler arasında 13'üncü yüzyılda küçük kan dolaşımını keşfederek insan fizyolojisinin anlaşılmasında yeni bir adım atılmasını sağlayan İbnü'n Nefis yer alıyordu.

Tarihte küçük kan dolaşımını ilk kez tarif eden kişi: İbnü'n-Nefis

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN