Arama

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'a armağan ettiği saraylar

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiğinde 21 yaşında olduğunu biliyor muydunuz? Dünya tarihine yön veren Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'nin hem devamını hem de şahlanışını sağladı. Peygamber Efendimizin hadisine nail olan büyük komutan, İstanbul'u fethettikten sonra harap haldeki şehri ihya etti. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a armağan ettiği, tarihimizde önemli yeri olan bu köşk ve sarayları sizler için derledik.

  • 1
  • 16
ESKİ SARAY
ESKİ SARAY

Eski Saray, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra inşa ettirdiği ilk saraydı. Günümüzde İstanbul Üniversitesi'nin bulunduğu alanda, Bizans döneminde Theodosius'un Tauri Forumu'nda bulunan manastırın yerinde kuruldu.

Edirneli tarihçi Ruhi Edrenevi, Eski Saray'ın mimarının Usta Musliheddin olduğunu belirtir.

  • 2
  • 16
HER DAİM KAPISI AÇIKTI
HER DAİM KAPISI AÇIKTI

Devrin vakanüvisi Tursun Bey, burada iyi korunmuş bir harem dairesi, kasırlar, köşkler ve idari yapıların bulunduğunu, buranın Haliç'e doğru vahşi hayvanlarla dolu olduğunu söyler.

Çeşitli kaynaklar, yapı ile ilgili pek fazla bilginin olmadığı Eski Saray'ın bir mil uzunluğunda, üzerinde dört kapının bulunduğu bir duvarla çevrili olduğunu belirtir. 16. yüzyılda İstanbul'da bulunan Nikolas de Nikolay ise sarayın iki kapısı olduğunu ve birinin devamlı açık tutulduğunu bildirir.

  • 3
  • 16
25 YAPIYI BARINDIRAN SARAY
25 YAPIYI BARINDIRAN SARAY

1474-1481 tarihleri arasında sarayda hizmet eden Giovanni Maria Angiolello, saray bahçesindeki gölün kıyısındaki ağaçlarda yuva yapmış kuşların ötüşlerinin birbirine karıştığını anlatır.

1505-1515 yılları arasında sarayda yaşayan Giovantonio ise, bu alanda yirmi beş tane yapı olduğunu, bahçede devekuşu, tavus kuşu gibi birçok egzotik kuşun dolaştığını söyler.

  • 4
  • 16
ESKİ SARAY’DA KİMLER KALIRDI?
ESKİ SARAY’DA KİMLER KALIRDI?

Önceleri saray haremi Eski Saray'da idi. Padişah, harem ziyareti içi Eski Saray'a gidip geliyordu. Bu günlerde Eski Saray'da eğlenceler düzenlenir; özellikle beşik, valide alayları ile bayram ziyaretlerinde Eski Saray oldukça hareketlenirdi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın padişahın yanında kalmak istemesi ve 1541 yılında çıkan yangından sonra harem bütünüyle Topkapı Sarayı'na taşındı.

Bu dönemden itibaren Eski Saray iyice arka planda kaldı ve gözden düşen cariyelerin yaşadığı bir saray halini aldı. Bazı kaynaklarda sarayın adının 'Gözyaşı Sarayı' olarak anılmasının nedeni de buydu.

Eski Saray, 1715 yılındaki yangından sonra yeniden inşa edilerek Bab-ı Seraskeriye'ye tahsis edildi ve burada kalan kadınların bir kısmı Topkapı Sarayı'na bir kısmıysa Eyüp Çifte Saraylara gönderildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN