Dünyanın en kanlı savaşının 100. yılı
Tarihe ilk küresel savaş olarak geçen Birinci Dünya Savaşı 'nın sona ermesinden bu yana 100 yıl geçti. Ancak o dönemden kaynaklanan sınır ihtilafları ülkeler arasında tartışma konusu olmayı sürdürüyor.
Giriş Tarihi: 28.07.2019
08:42
DÖRT YIL SÜREN KANLI SAVAŞ
Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip'in, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand ve eşi Sophie'yi öldürmesinin akabinde başlayan Birinci Dünya Savaşı'nın neden olduğu sivil ve askeri kayıplar ve savaşta kullanılan teknoloji, başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde önemli değişikliklere neden oldu. 40 ülke ve kolonilerin katıldığı Avrupa merkezli savaş, 28 Temmuz 1914'te başladı ve 4 yıl sürdü.
17 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
Fransa, İngiltere ve Rusya'nın merkezde olduğu İtilaf Devletleri ile Alman İmparatorluğu, Avusturya - Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti'nin oluşturduğu İttifak Devletleri'nin karşı karşıya geldiği savaştan İtilaf Devletleri galibiyetle ayrıldı. Savaşın neticesinde 17 milyon kişi hayatını kaybederken, 21 milyon kadar kişi yaralandı.
DÜNYA DÜZENİNİ DEĞİŞTİREN SAVAŞ
Birinci Dünya Savaşı'ndaki ölümlerin 6,6 milyonunu sivil kayıp lar oluştururken, savaşta yaklaşık 10 milyon asker de hayatını kaybetti. Günde ortalama 6 bin kişinin yaşamını yitirdiği Birinci Dünya Savaşı'nda yaklaşık 65 milyon asker seferber edildi.
Dünya tarihinin ilk küresel savaşından sonra sınırların çizilmesinde milliyetçilik anlayışına dikkat edilmediği için etnik çatışmalar ve sınır sorunları ortaya çıktı.
YENİ DEVLETLER ORTAYA ÇIKTI
Tarihin o zamana kadar kaydettiği en kanlı savaşlardan biri olan Birinci Dünya Savaşı sonrası yapılan anlaşmalarla imparatorluklar yıkılırken, çok sayıda yeni devlet ortaya çıktı.
Bu savaşın akabinde uluslararası arenada Çekoslovakya, Avusturya, Macaristan, Polonya, Litvanya, Estonya, Ukrayna, Yugoslavya ve Türkiye Cumhuriyeti gibi yeni devletler boy gösterdi.
DÜNYANIN SİYASİ MANZARALARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
Ortadoğu ve Arap Yarımadasındaki Türk egemenliği sona ererken, bu bölgelerde İngiliz ve Fransız manda yönetimlerine bağlı olarak Irak, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan gibi devletler kuruldu. Böylece sınırlar çizilirken, Avrupa'nın ve dünyanın siyasi manzarasında önemli değişiklikler meydana geldi.
Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda, ortaya çıkan sorunlara çözüm bulmak, dünyada bozulan güç dengesini yeniden oluşturmak ve mağlup olan devletlerle imzalanacak barış antlaşmalarının şartlarını görüşmek üzere, yenen ve yenilen devletlerin temsilcileri 18 Ocak 1919'da Paris'te bir araya geldi.