Arama

Toplumda etkin olmak isteyen utangaç cevherler

Asperger Sendromu, her 7 yaş ile 16 yaş arasındaki bin çocuktan üçünde görülüyor. Kaynağı tam olarak belirlenememiş bu hastalık, ilk olarak 1944 yılında tanımlandı. Otizmle ortak özellikleri bulunan sendromun tek farkı çocuklarda dil ve zihinsel gelişimini sürecinde tamamlıyor oluşu. Hastalığın belirtileri neler? Aile bu hastalık sürecinde neler yapmalı? Sizler için derledik.

  • 1
  • 14
İLK OLARAK 1926 YILINDA SÖZ EDİLDİ
İLK OLARAK 1926 YILINDA SÖZ EDİLDİ

Asperger Sendromu'na resmi bir unvan ya da ad verilmeden evvel, yayınlanmadan çok uzun bir süre önce sendromun ismi neredeyse belli olmuştu. 1926'da, Rus nöroloji asistanı olan Eva Sucharewa, "Çocukluğun Şizoid Kişilikliği" adlı bir yazı yazdı. Bu yazı 6 çocuğun davranış alışkanlıklarının bir ifadesiydi. Üstelik Hans Asperger'in bulgularına çok benziyordu.

  • 2
  • 14
DOKTOR ASPERGER VE 'KÜÇÜK PROFESÖRLER'
DOKTOR ASPERGER VE ’KÜÇÜK PROFESÖRLER’

Hans Asperger, 1944 yılında Asperger Sendromu'nun ilk tanımını yayınlayan Viyanalı bir çocuk doktoruydu. Dört çocukta otizm (benlik) ve psikopati (kişilik hastalığı) anlamına gelen "otistik psikopati" adını verdiği bir davranış ve yetenek modeli belirledi. Model, "empati eksikliği, arkadaşlık kurma becerisi, tek taraflı konuşma, özel ilgide yoğun emilim ve beceriksiz hareketler" içeriyordu. Asperger, en sevdikleri konu hakkında çok detaylı konuşabildikleri için çocukları "küçük profesörler" olarak adlandırdı.

  • 3
  • 14
ASPERGER GELİŞİMSEL BOZUKLUK GRUBUNDA
ASPERGER GELİŞİMSEL BOZUKLUK GRUBUNDA

Asperger Sendromu, duygularını ifade etmekte ve karşısındaki kişilerin duygularını anlamada güçlük çeken, iletişim kurma isteği olmasına rağmen duruma uygun tepkiler veremeyen, sosyal etkileşim alanında yetersizlik gösteren bireylerdeki bozukluk olarak tanılanır. Asperger; Otizm, Rett Sendromu gibi bozukluklarla birlikte yaygın gelişimsel bozukluklar tanı grubunda yer alıyor ve 'yüksek işlevli otistik bozukluk', 'Atipik Atizm' olarak da biliniyor. Bu kavramlar birbirleriyle benzerliklere sahip olmakla birlikte ayırıcı özelliklere de sahipler.

  • 4
  • 14
TOPLUMDA GÖRÜLME OLASILIĞI
TOPLUMDA GÖRÜLME OLASILIĞI

Nörobiyolojik bir hastalık olan Asperger Sendromu'nun, toplumdaki yaygınlığının yüzde 0,3- 0,7 olduğu ve erkeklerde kadınlardan 9 kat fazla görüldüğü biliniyor. Yani, 7 ile 16 yaş arasındaki 1000 çocuktan 3 tanesini etkiliyor.

  • 5
  • 14
ASPERGER VE OTİZM ARASINDAKİ FARK
ASPERGER VE OTİZM ARASINDAKİ FARK

Otizm ve Asperger Sendromu birbirine karıştırılan iki kavramdır. Sosyal iletişim ve etkileşimde bozukluk, sınırlı bir alana sürekli ilgi ve stereotipik davranışlar her ikisinde de vardır. Aralarındaki en önemli fark ise; Asperger Sendromu'nda dil gelişimi ve bilişsel gelişimde belirgin bir gecikmenin olmaması.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN