Hayatımızın içindeki yüksek korku hali
Fobi, bir tür kaygı bozukluğu olarak kabul edilir. Kişinin belirli durum, canlı-cansız varlık veya mekana yönelik olarak hissettiği ileri düzeydeki korku hali olarak tanımlanır. Fobisi olan kişiler belirli tehlikeleri gerçekte duyulması gerekenden daha fazla tehdit edici olarak algılar ve tehlikeli olarak algıladıkları durumlardan önemli düzeyde kaçınırlar. Fobi nasıl teşhis edilir? Dünyada ve toplumumuzda en çok hangi fobi türleri görülüyor? En ilginç fobiler nelerdir? Sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 03.12.2018
10:18
Güncelleme Tarihi: 03.12.2018
10:24
Korkunun nesnesi olan belirli bir cisim, hayvan ya da mekan türünden kaçınılmaya çalışıldığı ve hayatın buna göre şekillendirildiği aşamada fobiler ortaya çıkar. Fobiler sıradan korku hissine göre çok daha şiddetli ve ciddi özelliktedir. Kişinin hayatı çok daha derinden etkilenir.
Fobiler iki temel başlık altında toplanabilirler. Özgül fobiler, belirli nitelikteki canlı-cansız cisim, mekan veya aktiviteye yönelik olarak aşılı korkulu olma durumu olarak tanımlanır. Karmaşık fobiler ise kişinin korku ve kaygısı tek bir nesneye yönelik değil, birbirinden farklı birçok noktada ortaya çıkar.
Toplumun yaklaşık yüzde sekizinden yüzde on sekizine herhangi bir fobi ile karşılaşılmaktadır. Kadınlarda daha fazla karşılaşılan fobi, sıklıkla çocukluk döneminde ortaya çıkıyor. Karmaşık fobiler ise erken erişkinlik dönemi ya da bunu takip eden dönemde karşımıza çıkar.
GENÇLERDE VE DÜNYADA FOBİ
Gençler arasında en fazla sosyal fobi, agorafobi (açık alan korkusu), özgül fobiler görülür.
Dünyada ise görülen en yaygın fobi türleri: Sosyal anksiyete (kaygı) bozukluğu ya da diğer adıyla sosyal fobi, klostrofobi (kapalı alan korkusu), aviophobia (uçuş korkusu), acrophobia (yükseklik korkusu), glossophobia (topluluk önünde konuşma korkusu), Agorafobi (alan korkusu), dentofobi (diş hekimi korkusu), hemofobi (kan korkusu), Nyctophobia (karanlık korkusu), Cynophobia (köpek korkusu).
Fobisi olan kişilerde fobi gelişimi esnasında beynin korkuyla ilgili merkezlerinde kimyasal bazı değişiklikler meydana gelir. Nesne ile karşılaşıldığında kontrol edilemeyen bir kaygı başlar. Korku nesnesinden mutlak kaçınma hali ve panik nöbetleri, terleme, nefes darlığı hissi, kalbin hızlı çarpması, titreme, sıcak basması, boğulma hissi, göğüs ağrısı, mide bulantısı, ellerde ayaklarda uyuşma, ağız kuruluğu, baş dönemsi ve baş ağrısı gibi belirtiler fobi durumunun aktive olduğunun işaretleridir.