Arama

Tek tutkusu gerçeği söylemek olan Flaubert'in tümcelerle serüveni

Edebiyat eleştirmenleri tarafından modern romanın kurucusu kabul edilen Gustave Flaubert, İstanbul'un görkemli tarihi eserleri olan Galata Kulesi'nden, muhteşem Ayasofya Camii'nden, göz kamaştırıcı Topkapı Sarayı'ndan ve Osmanlı'nın yıkılmaz surlarından hayranlığını gizleyememişti. O, vazgeçemediği gerçeği söyleme tutkusunu, eserlerinde de büyük bir açıklıkla işledi. Flaubert'in doğum yıldönümünde tümcelerle olan serüvenini derledik.

Tek tutkusu gerçeği söylemek olan Flaubert’in tümcelerle serüveni

Flaubert; İstanbul'un görkemli tarihi eserleri olan Galata Kulesi'nden, muhteşem Ayasofya Camisi'nden, göz kamaştırıcı Topkapı Sarayı'ndan ve Osmanlı'nın yıkılmaz surlarından hayranlığını gizleyememişti. Maxime Du Camp İstanbul gezisinden çok zengin bir fotoğraf koleksiyonuyla döner, Flaubert bir dostuna yazdığı bir mektupta, İstanbul'dan ayrılışını şöyle anlatır: "İstanbul'a hoşça kalasın derken; geberircesine üzüntülüydüm. Hoşça kalın camiler… Hoşça kalın çarşaflı kadınlar… Hoşça kalın kahvelerdeki iyi yürekli Türkler… Beş hafta geçirdik İstanbul'da. Altı ay kalmak gerekirdi."

Tek tutkusu gerçeği söylemek olan Flaubert’in tümcelerle serüveni

Gustave Flaubert, edebiyat eleştirmenleri tarafından modern romanın kurucusu kabul edilir. En tanınmış eseri, 19. yüzyıl toplumsal gerçekliğini çarpıcı biçimde aktaran ve dünya klasikleri arasına giren Madame Bovary'dir. 1857'de yayımlanan ve Fransa'da ciddi tartışmalara neden olan bu eserden sonra realist akımı başlatan kişi olarak gösterilir.

Tek tutkusu gerçeği söylemek olan Flaubert’in tümcelerle serüveni

12 Aralık 1821'de Rouen'de doğan Gustave Flaubert, 8 Mayıs 1880'de doğduğu yere yakın Croisset'de beyin kanamasından yaşama gözlerini yumdu.

Tek tutkusu gerçeği söylemek olan Flaubert’in tümcelerle serüveni

Bir cerrahın oğlu olan Flaubert, küçük yaşlardan başlayarak aile içinde bir sevgi ortamında büyüdü. Okul çağında kendi yeteneğinin farkındaydı, ama bu sezgisi dışa karşı hep utangaç ve içedönük bir genç olarak tanınmasını engellemedi. Sekiz yıl gittiği Rouen Cimnasyum'unda hep yanlış anlaşıldığına ve insanlarca aldatılıp durduğuna inandı. Flaubert, küçük yaşlarda tembel ve dalgacı tanındıysa da sonra birdenbire büyük bir atılımla çalışmaya koyuldu, dokuz yaşında tiyatro oyunları yazmaya başladı, on birinde Cimnasyum'un altıncı sınıfına ulaştı.

Tek tutkusu gerçeği söylemek olan Flaubert’in tümcelerle serüveni

Yaşam boyu taşıyacağı aşağılık kompleksine karşın olağanüstü bir öğrenci olarak tanındı. Büyük ilgisi edebiyat ve tarih dersleriydi. İlk denemelerini Le Colibri (Sinek kuşu) adlı okul gazetesinde yayımladı. Tüm sınavları verip olgunluk dönemine ulaşan Flaubert, hukuk öğrenimini seçti. Hukuk Fakültesi'ne yazıldı (1840), ancak ağır bir hastalık sonucu kısa bir süre sonra bırakarak Paris'ten ayrıldı, Croisset'ye yerleşti, kendini tümüyle yazarlığa adadı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN