Arama

Ramazan rotaları: Süleymaniye

On bir ayın sultanı Ramazan ile bütünleşen bazı şehirler, semtler ve mekanlar bulunur. Bunlardan biri İstanbul'un yedi tepesinden biri olan Beyazıt'tır. Bu konumdaki Süleymaniye Camii ve çevresinde yer alan eserler, bilhassa Ramazan ayında gezilmeli, görülmeli ve maneviyatından istifade edilmelidir. Haydi gelin, bu güzide semte doğru yolculuğa çıkalım...

📍SÜLEYMANİYE CAMİİ BAHÇESİNDE İFTAR

🔹 Ramazan'da insanlar eş, dost, akrabasının evine gider; yeri geldiğinde de farklı adreslerde çeşitli planlar yaparak buluşmalar gerçekleştirirler.

🔹 Ramazan atmosferinin en güzel hissedildiği yerlerden biri şüphesiz Mimar Sinan'ın kalfalık eseri Süleymaniye Camii ve çevresidir. Havanın güzel olduğu günlerde kilimini ve iftariyeliklerini alan herkes İstanbul'un üçüncü ve en güzel tepelerinden biri olan Beyazıt Tepesi'nde yerlerini alır.

🔹 Havanın güzel olduğu zamanlar tamamiyle dolan Süleymaniye Camii bahçesi, ezanın okunmasıyla birlikte derin bir sessizliğe bürünür. İftarını açan insanlar, namazlarını eda etmek için camiye gider.

📍KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN TÜRBESİ

Süleymaniye Camii içerisindeki patika yol ile hazirenin olduğu alana ulaşabilirsiniz

🔹 İftarı açıp namaz edildikten sonra Süleymaniye'nin çevresi keşfedilmelidir. Çünkü etrafı önemli eserler, müzeler ve yapılarla doludur. Buradaki feyz ve bereketi hissetmek bilhassa Ramazan ayında ruha iyi gelecektir.

🔹 Süleymaniye, selatin camiler arasında üçüncü büyük hazireye sahip eser olarak kayıtlara geçer. Hazirede, Osmanlı'nın en gösterişli döneminin hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinde yer alır.

🔹 Bu hazirenin içinde, Kanuni Sultan Süleyman yanı sıra Hürrem Sultan ve Mimar Sinan'a ait türbelerde bulunmaktadır.

🔹 Kanuni Sultan Süleyman Han'ın ebedi istirahatgâhı olan türbesinde, Sultan II. Süleyman, Sultan II. Ahmet, Mihrimah Sultan, Saliha Dilaşup Valide Sultan, Asiye Sultan ve Rabia Sultan'a ait olmak üzere toplam yedi sanduka bulunur.

🔹 Hürrem Sultan'ın türbesi içerisinde, Hürrem Sultan'dan başka Sultan II. Selim'in şehzadesi Mehmet ile Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Hatice Sultan'ın kızı Hanım Sultan medfundur.

Hanedanın ebedî istirahatgâhı Süleymaniye

📍HÜRREM SULTAN'IN TÜRBESİ

🔹 Hürrem Sultan'ın türbesini 1558 yılında Kanuni Sultan Süleyman, eşi Hürrem Sultan adına Mimar Sinan'a yaptırmıştır.

🔹 Hürrem Sultan'dan başka Sultan II. Selim'in şehzadesi Mehmet ile Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi Hatice Sultan'ın kızı Hanım Sultan'ın mezarları bulunmaktadır.

📍 ÇAĞIN ÖTESİNDE BİR DEHA: MİMAR SİNAN TÜRBESİ

Süleymaniye Camii'nin dışında yer alan Mimar Sinan türbesini görmeden ve ziyaret etmeden dönmeyin.

🔹 Mimarların başı Mimar Sinan'ın türbesi ise Süleymaniye Külliyesinin kuzey doğu ucunda 1588 senesinde kendisi tarafından inşa edilmiştir.

🔹 Süleymaniye Külliyesi haziresinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan türbeleri ile Mimari Sinan'ın türbesi karşılaştırıldığında, usta mimarın türbesinin oldukça basit ve mütevazı olduğu görülmektedir.

🔹 Mimar Sinan türbesinin içinde, usta mimarın mezarı dışında, üç mezar daha vardır, ancak bu mezarlardan ikisinin kime ait olduğu bilinmez. Mezarlar Mimar Sinan'ın ikinci eşi Gülruh Hatun, Derviş Çelebi ve üçüncü mezarın ise Mimar Ali Talat Bey'e ait olduğu tahmin edilmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN