Arama

Herhangi bir şey, nasıl yapılır? 🔎🔧🔬⏳

Modern dünyayı oluşturan birbirinden farklı ürünlerin nasıl yapıldığını keşfetmeye hazır mısın? Peki, doğru nefes alınır? Okuma hızı nasıl tespit edilir? Avokado nasıl olgunlaşır? Sıkışmış kavanoz kapağı nasıl açılır? 'Nasıl Yapılır?' isimli serimizde okuyucularımıza herhangi bir şeyin nasıl yapılacağını göstermeye çalışıyoruz.

  • 1
  • 16
OKUMA HIZI TESPİTİ NASIL YAPILIR?
OKUMA HIZI TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Çoğu insan yavaş okur çünkü aslında ne kadar hızlı okuduklarına dair bir fikirleri yoktur. Okuma beceriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için kendinizi birden fazla kitapla test etmek gerekir.

Bu durumda ikinci kitap ilk kitabın tersi olmalıdır. Yani ilk kitabınız kurgu olmayan bir metinse ikinci kitap roman ya da biyografi gibi tercihiniz bir kitap olmalı. Birden çok kitap üzerinde deneme yapılmasının sebebi de insanın bir alanda diğer alanlardan daha fazla sahip olması ve okuma hızına bu durumun yansıması olarak objektif sonuç vermeyeceği şeklinde açıklanır.

Okuma hızınız;
* Dakikada 120 sözcüğün altındaysa: Ortalama bir okuyucunun altındasınız.
* Dakikada 120-180 sözcük arasındaysa: 16 yaşın altında değilseniz okuma hızınız ortalamanın altındadır.
* Dakikada 180-240 sözcük arasındaysa: Ortalama bir okuyucusunuz.
* Dakikada 240-350 sözcük arasındaysa: Akademik düzeyde ortalama bir okuyucusunuz.
* Dakikada 350-500 sözcük arasındaysa: Ortalama bir okuyucunun üstündesiniz.
* Dakikada 500'den fazla sözcükse: Üst düzey bir okuyucusunuz.

  • 2
  • 16
DOĞRU NEFES NASIL ALINIR?
DOĞRU NEFES NASIL ALINIR?

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dakikadaki ideal nefes sayısı 12'dir. Bunun fazlası kandaki asit miktarını artırır, stresi tetikler. Bunun için siz de dakikada kaç nefes alıp verdiğinizi sayın. Sayı 12'nin altındaysa endişelenmeyin, bu çok daha iyi. Fazlaysa gün içinde her fırsatta şu basit çalışmayı yapın: 4 birimde nefes alın, 4 birimde tutun, 4 birimde verin, 4 birimde durum.

Hızlı nefes almak ve alınan nefesin oldukça yavaş verilmesini sağlamak, akciğerlerin en alttan itibaren dolmasına yardımcı olur. Alınan nefes sayesinde daha çok hava çekilir ve nefes verildiğinde ciğerler tamamen boşaltılmış olur. Bununla beraber, kirli hava ciğerlerden daha kolay atılır.

  • 3
  • 16
ELLER NASIL YIKANMALI?
ELLER NASIL YIKANMALI?

15'e kadar ağır ağır sayılmalı

Öyle musluğun başına geçip, şip-şak suya sabuna dokunmak, sağlıklı ve olması gereken bir el yıkama değil. Eller sabunlanırken en az 15'e kadar ağır ağır sayılması gerekiyor ki eller acele olarak yıkanmış olmasın.

Bol su ve sabun

Bol su ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak diplerinin iyice temizlenecek şekilde ellerin yıkanması gerekiyor. Önce elimizi bileklerimizle birlikte ıslatmalı, ardından sabunla ovalama işlemine başlamalı. Bu esnada sudan tasarruf için musluk kapatılmalı.

El sırtlarına önem verilmeli

Çoğumuzun düştüğü bir hata, ellerimizde sadece avuç içlerimizin ve parmaklarımızın kirlendiğini sanmak! Oysa el yıkarken ellerimizin sırtını da çok iyi yıkamak gerekiyor. El sırtları diğer elin avucu ile iyice ovulmalı.

Elinizi nemli bırakmayın

Elinizi yıkadınız ama doğru yıkama kuralları henüz tamamlanmadı. Çünkü 'kendisi kurur' diye beklemek egzama ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor.

Enfeksiyon hastalıklarından korunma yolları nelerdir?

  • 4
  • 16
AVOKADO NASIL OLGUNLAŞIR?
AVOKADO NASIL OLGUNLAŞIR?

Avokadoyu yanında bir muzla bir kese kağıdına koyun (ya da gazeteye sarın) ve ağzını gevşekçe kapatın. Paketi fırın yanı gibi ılık bir yere koyun. Bir iki gün içinde avokadonuz olgunlaşacak.

Avokadonun olgunlaşmasını sağlayan bir diğer meyve de elma. Bir elmayla bir avokadoyu yine kağıda sardıktan sonra mutfak tezgahının üzerinde en az bir gece beklettiğinizde yumuşamayı gözlerinizle göreceksiniz.

  • 5
  • 16
EKMEĞİN KÜFLENMESİ NASIL ÖNLENİR?
EKMEĞİN KÜFLENMESİ NASIL ÖNLENİR?

Ekmeklerin saklanacağı yerin nemli olmayan kuru alanlar olması bakterilerin üremesini engelleyerek küf oluşumunu geciktirir. Ekmekleri poşetlerde saklamak yerine ekmeklik denen sepet tarzı ürünlerin içinde saklamalısınız.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN