Arama

Dünyanın en gizemli kütüphaneleri

Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde. Fakat bazı kütüphaneler, günümüze değin gizemi çözülememiş sırları barındırıyor. Ne yazık ki bu bilgi hazinelerinin birçoğu zamanla kayboldu. Sizler için dünyanın en gizemli kütüphanelerini sizler için derledik.

  • 8
  • 23
ESKİ VE ORTA ÇAĞLARIN ANSİKLOPEDİSİ
ESKİ VE ORTA ÇAĞLARIN ANSİKLOPEDİSİ

Buradaki gizemli kütüphanede 50 binden fazla tarihi eser korunmuştu. 4. ve 11. yüzyıla ait bu tarihi eserler, Çin, Orta Asya, Güney Asya ve Avrupa ülkelerinin tarihi, coğrafi, siyasi, milli, askeri ve dilbilimle ilgili yazıları, edebiyatı, sanatı, dini, tıp ve ilaç, bilim ve teknoloji de dâhil hemen hemen tüm alanları kapsıyordu. Bu eserler, bundan dolayı, "Eski ve Orta Çağların Ansiklopedisi" olarak adlandırıldı.

  • 9
  • 23
DUVARDAKİ KÜTÜPHANE
DUVARDAKİ KÜTÜPHANE

1907'de Macar bir araştırmacı elyazmalarının büyük bir kısmını satın aldı. Ertesi yıl Fransız arkeolog Paul Pelliot da benzer bir anlaşma yaptı. Aynı zamanda Batılı bilim adamları, bu mağaradaki duvar resimlerini, "duvardaki kütüphane" olarak adlandırır. 1961'de Çinli yetkililer Mogao'nun önemini anladılar ve Budist mağara tapınaklarının ulusal anıtlar olduğunu ilan ettiler. 1987 yılında "Dünya Mirasları Listesi'ne alındı.

  • 10
  • 23
İPEK YOLU KÜTÜPHANESİ
İPEK YOLU KÜTÜPHANESİ

Afganistan'da bir mağarada bin adet elyazmasından oluşan antik bir kütüphane keşfedildi. İbranice, Aramice, Farsça, Yahudi Arapçası ve Yahudi Farsçası metinler içeren koleksiyon İpek Yolu'nda yaşayan Yahudi bir aileye ait. Metinler şiir, kişisel mektuplar ticari kayıtlar ve yasal belgeleri içeriyor. Belgeler Abu Ben Daniel'in reisi olduğu Yahudi bir aileye atfedildi. Belgelerin koleksiyonu İsrailli bir tüccar tarafından 2013'te alındı. Belgelerde Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde ticaret yapan Yahudilerin isim listelerinin ve bu kişiler hakkında bilgilerin bulunur.

  • 11
  • 23
KİTAPLAR NEDEN MAĞARAYA GÖMÜLDÜ?
KİTAPLAR NEDEN MAĞARAYA GÖMÜLDÜ?

Araştırmacı Lenny Wolfe de antik kütüphaneye Afgan Genizalarındaki araştırmaların bir parçası olarak denk geldi. Mısır'da bulunan ve daha geniş koleksiyonlar olduğu ipucunu veren 30.000 elyazmalık depoya da bir referans vardı. Bu koleksiyonun niçin bin yıl önce bir mağaraya gömüldüğü ise bir sır olarak kaldı.

  • 12
  • 23
ASURBANİPAL’İN KRALİYET KÜTÜPHANESİ
ASURBANİPAL’İN KRALİYET KÜTÜPHANESİ

1850'lerde Ninova'da kazı yapan arkeologlar dünyanın en eski kraliyet kütüphanesini keşfetti. Asurbanipal Kütüphanesi 30.000'den fazla çivi yazılı kil tablet barındırıyor. Tabletler edebi eserleri, teknik belgeler ve hükümet kayıtlarını içeriyor. Çok fazla sayıdaki bu tabletler Asurbanipal Kütüphanesi'ni dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri yapıyor. Aynı zamanda da kütüphane olduğu kesinlikle kanıtlanabilen, dünyanın ilk kütüphanesidir. Kralın kişisel kütüphanesi ise bir dizi tıp, şiir, coğrafya, bilim ve büyü metni içeriyor. MÖ 668'ten 627'ye kadar hükmeden Asurbanipal, Yeni Asur İmparatorluğu'nun son büyük hükümdarıydı. Topraklarına İran, Babil, Suriye ve Mısır'ı katarak çok geniş sınırlara ulaştı. Ninova Kraliyet Kütüphanesi ise kralın en büyük başarılarından biri olarak düşünülüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN