Arama

Dünyanın en gizemli kütüphaneleri

Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde. Fakat bazı kütüphaneler, günümüze değin gizemi çözülememiş sırları barındırıyor. Ne yazık ki bu bilgi hazinelerinin birçoğu zamanla kayboldu. Sizler için dünyanın en gizemli kütüphanelerini sizler için derledik.

  • 2
  • 23
KİTAPLAR 100 YIL SONRA OKUNABİLECEK!
KİTAPLAR 100 YIL SONRA OKUNABİLECEK!

Her yıl bir yazarın el yazması bir eserini projenin bünyesine katan Paterson, bu eserleri 100 yılın ardından 2114'te ilk kez basacak ve okutacak. Kitaplar, Oslo'daki yeni halk kütüphanesinde özel olarak tasarlanmış bir odada saklanacak.

  • 3
  • 23
İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİ
İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİ

Kütüphane, Büyük İskender'in M.Ö. 332 yılında kurduğu Mısır'daki İskenderiye şehrindeydi. Büyük İskender'in ölümünden sonra, kumandan Logus'un savaşlardan pek haz etmeyen oğlu Ptolemaios tarafından kuruldu ve 300 yıl boyunca dünyanın en büyük arşivi olma özelliğini korudu. Bütün ülkelerden hayvan ve bitki örneklerinin olduğu botanik bahçesi ve rasathanede bulunuyordu. Burada insan vücudunu incelemek üzere bir anatomi salonu bile vardı. Fizik, kimya, tıp, fizyoloji, matematik, edebiyat, felsefe gibi ayrı ayrı bölümleri vardı. Matematik bilgini Öklid, mekanik bilimci Arşimet, tıp bilimci Herofilos, gökbilimci Eratosthenes, Batlamyus gibi isimler bu kütüphanede çalıştılar. Kütüphane yaklaşık 150 bin cilt el yazması eser ve geniş bir çalışan kadrosuna sahipti. Eserler papirüslere yazılarak rulo şeklinde saklanır aynı zamanda Mısır'a giren her eser kütüphaneye getirilip bir kopyası alınmadan sahibine verilmezdi.

  • 4
  • 23
ÜÇ KEZ YAKILDI
ÜÇ KEZ YAKILDI

İskenderiye Kütüphanesi'nin üç kez yakıldığı rivayet edilir. Neden ve kim tarafından yakıldığı tartışmaları hala devam ederken çeşitli eserlerde ilk büyük yıkımın, İskenderiye'yi kuşattığı sıralarda Jül Sezar tarafından gerçekleştirildiği söylenir. Yakılan el yazma eserler, şehrin hamamlarında bir hafta boyunca yandığı söylenir.

  • 5
  • 23
JOHN DEE’NİN KAYIP KÜTÜPHANESİ
JOHN DEE’NİN KAYIP KÜTÜPHANESİ

Kraliçe Elizabeth'in hokkabazı olarak tanınan ve gizemli kimliğiyle dikkat çeken John Dee aynı zamanda Shakespeare'in "Fırtına" adlı eserindeki sihirbaz Prospero karakterinin esin kaynağıydı. Dee o dönemde, İngiltere'de bulunan kitaplardan dikkate değer özel bir koleksiyon yaratabilmek için bütün İngiltere'yi gezdi. Kraliçe I. Elizabeth'e bağlı bir araştırmacı ve astrolog olan John Dee'nin koleksiyonunda 4.000 adet eser olduğu söyleniyor. Fakat bu seyahatleri sırasında kütüphanesi ve laboratuvarı yağmalandı. Bu felaketin ardından geriye yalnızca 100'ü aşkın kitap kaldı.

  • 6
  • 23
DEE'NİN ENDER KOLEKSİYONU
DEE’NİN ENDER KOLEKSİYONU

Dee'nin ender koleksiyonundan 100 kitap hâlâ British Museum'da sergileniyor. Koleksiyonun bilimsel ve büyüsel eserler içermesi bu ikisi arasındaki farkın o dönemin Avrupasında çok keskin olmadığını gözler önüne seriyor. 16. yüzyılın Avrupasında matematiğe ilgi duymak büyücülüğe ilgi duymak olarak görülebiliyordu. John Dee'in koleksiyonu kendisinin kitap kenarlarındaki boşluklara bolca aldığı notları da içeriyor. Bu karalamalar önemli metinler üzerindeki gözlemleri, simyaya dair düşünceleri, burçları ve hatta biyografik bilgilerden oluşuyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN