Arama

Ahlat Ağacı'nın Oscar'daki önemli rakipleri

Önümüzdeki yıl gerçekleşecek 91. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film kategorisine 87 film başvurdu. Yılın en iyi filmlerinin belirleneceği törenin listesinde, Cannes'dan Altın Palmiye'ye layık görülen Hirokazu Koreeda imzalı Shoplifters; Venedik ve Toronto'da övgülere mazhar olan ve Alfonso Cuarón'un yeni başyapıtı olarak lanse edilen Roma; Cannes'dan ödüllerle dönen Burning; ABD'de 30 Ocak'ta gösterime girecek olan Ahlat Ağacı dikkat çeken filmler arasında...

Ahlat Ağacı’nın Oscar’daki önemli rakipleri

Önümüzdeki yılın Oscar sezonunun önemli tarihleri:

18 Kasım 2018, Pazar – Governors Ödülleri

07 Ocak 2019, Pazartesi – Adaylık oylamasının başlangıcı

14 Ocak 2019, Pazartesi – Adaylık oylamasının bitişi

22 Ocak 2019, Salı – Oscar adaylıklarının açıklanması

04 Şubat 2019, Pazartesi – Oscar adayları öğle yemeği daveti

09 Şubat 2019, Cumartesi – Bilimsel ve Teknik Ödüller

12 Şubat 2019, Salı – Son oylamanın başlangıcı

19 Şubat 2019, Salı – Son oylamanın bitişi

24 Şubat 2019, Pazar – 91. Oscar'lar

Ahlat Ağacı’nın Oscar’daki önemli rakipleri

2019 yılında düzenlenecek 91. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film kategorisine bu yıl 87 ülke başvurdu. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Ahlat Ağacı" 87 film arasında öne çıkanlardan biri.

Ahlat Ağacı’nın Oscar’daki önemli rakipleri

Ahlat Ağacı'nın süre olarak uzun olmasından dolayı şansının düşük olduğu ifade edilse de, 87 film içinde dikkat çekmesi önemli bir nokta. Bunun dışındaki bir diğer dezavantajı ise, Akademi'nin genellikle politik ve toplumsal yanı ağır basan hikâyelere önem vermesi... İşte "Ahlat Ağacı"nın önemli rakipleri…

  • 4
  • 53
Roma – Meksika
Roma – Meksika

Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron'un yazıp yönettiği, otobiyografik nitelikler taşıyan "Roma" sadece bu kategorinin değil, en iyi film, yönetmen, senaryo ve oyunculuk kategorilerinin de favorilerinden biri. Cuaron 'Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü'nü şimdiye kadar hiç kazanamadı. 1950'lerin ortasından bu yana Oscar'a film gönderen ülke toplam sekiz kere heykelciğe aday gösterildi. Ülkenin geçtiğimiz seneki Oscar adayı Tatiana Huezo imzalı "Tempestad" filmiydi.

"Harry Potter ve Azkaban Tutsağı", "Y Tu Mama Tambien", "Son Umut" ve "Yerçekimi" gibi başarılı filmlerle karşımıza çıkan iki Oscar ödüllü Alfonso Cuaron'un görüntü yönetmenliğini üstlendiği, kurgusuna bizzat katıldığı "Roma", Mexico City'de yaşayan orta sınıf bir ailenin ve evde onlarla birlikte yaşayan yardımcılarının 1970 ve 1971 yılında yaşadıklarını anlatıyor.

  • 5
  • 53
Capernaum (Capharnaüm) – Lübnan
Capernaum  Capharnaüm – Lübnan

Ülkesi Lübnan'ı 25 yıl aradan sonra Cannes'da temsil eden Nadine Labaki bu filmi ile Jüri ödülü kazandı. Filmin başrollerinde Etiyopyalı bir bebek ile onun koruyucu meleği olan, evinden kaçmış 12 yaşında bir erkek çocuğu var. Cannes'da Altın Palmiye adaylarından biri olan film, anne ve babasına kendisini dünyaya getirdikleri için dava açan bir kızın hikâyesini anlatıyor. Mülteci krizinin en yoğun olduğu günümüzde daha da etkileyici bir hikâyeye dönüşen filmde, başrolün gerçek hayatta da mülteci olması durumu özetler nitelikte. Labaki'nin amatör oyuncularla çektiği "Capharnaüm", katıldığı tüm festivallerde seyirciyi duygusal olarak etkileyen filmlerden biri olmayı başardı.

"–Neden anne-babana dava açtın?
–Beni dünyaya getirdikleri için."

Caramel ve Where Do We Go Know? gibi filmlerinin ardından Labaki'nin son filmi Capharnaüm, ailesini, kendini dünyaya getirdikleri için dava eden küçük bir çocuğun yaşadıklarına odaklanıyor. Ailesinden sadece sevgi gördüğünü, bunun dışında hep ihmal edildiğini söyleyen, nüfusa kayıtlı bile olmayan Zain, Beyrut'un en fakir mahallelerinde bazen tek başına, bazen mülteci bir kadının sıcak kucağında hayat mücadelesini sürdürüyor ve sonunda anne-babasını mahkemeye veriyor. Çocukluk, aile, göçmenlik, sevgi gibi evrensel kavramları işleyen filmde Zain rolünü olağanüstü bir performansla üstlenen küçük Zain Al Rafeea, gerçekte Beyrut'ta Suriyeli mülteci bir ailenin çocuğu olarak tıpkı filmdeki gibi zorluklar yaşamış.

FRAGMAN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN