Arama

Yeme içme adabı ile ilgili 20 hadis

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, hayatın pek çok alanında olduğu gibi yeme içme adabı konusunda da insanlığa daima örnek olmuş, sofrada uyulması gereken kuralları ashabına söylemiştir. Bir şey yerken veya içerken besmele çekmenin öneminin altını çizmiş, besmele çekmeyi unutmamız durumunda söylememiz gerekenleri aktarmıştır. Sağ elle yemeyi ve içmeyi öğütlemiş, sofralarımızın bereketli olması için tavsiyelerde bulunmuştur. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizden yeme içme adabı ile ilgili 20 hadisi derledik.

Hz. Âişe'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:

Yemek yiyeceğiniz zaman (önce) besmele çekin. Eğer yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutursanız, "Bismillâhi evvelihi ve ahirihi" (başı için de sonu için de bismillah) deyin.

Ebû Dâvûd, Tirmizî

Ebû Hüreyre (ra) şöyle demiştir:

Resûlullah hiçbir bir yemeğe asla kusur bulmazdı. İştahı varsa yer, hoşlanmazsa yemezdi.

Buhârî, Müslim

Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah "Biriniz yemeğe davet edildiğinde gitsin. Eğer oruçlu ise davet sahibi için dua etsin. Oruçlu değilse yesin" buyurmuştur.

Müslim

Muâz b. Enes'ten (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur: Bir kimse yemek yedikten sonra, "Beni doyuran, güç ve kuvvetim olmadığı hâlde, bana bu rızkı veren Allah'a hamd olsun" derse geçmiş günahları bağışlanır.

Tirmizî, Ebû Dâvûd

Vahşî b. Harb (ra) anlatıyor:

Bir gün Allah Resûlü'nün ashâbı "Yâ Resûlallah, yemek yiyoruz, ama karnımız doymuyor" dediler. "Muhtemelen ayrı ayrı yiyorsunuz" diye karşılık verdi. "Evet" dediler. Peygamber de "Birlikte yiyin ve besmele çekin ki, yemeğiniz bereketli olsun" buyurdu.

Ebû Dâvûd

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN