Tahsin Görgün'ün Medeniyet Meselesi kitabından alıntılar
Ülkemizde ve dünyada son iki yüz yıldır en çok konuşulan meseleler arasında olan "medeniyet" kavramını Prof. Dr. Tahsin Görgün, İslam - Batı İlişkileri Çerçevesinde Medeniyet Meselesi başlıklı eserinde detaylıca ele alıyor. Ülkemizde düşünce ve felsefe sahalarının yetkin isimlerinden olan Görgün'ün bir konuşmasının deşifre edilmesiyle vücut bulan eser; medeniyet kavramı, kültürler arası etkileşimler, felsefe gibi temel meselelere odaklanıyor. Sizler için Tahsin Görgün'ün Medeniyet Meselesi kitabından alıntılar derledik.
🔳
"Modern medeniyetin hem yükselişini hem de çöküşünü, inanma, düşünme ve yaşama tarzının form olarak zuhur ettiği devletlerarası ilişkilerde takip etmek mümkündür. Devletler, formel yapılar oldukları ve üst varlık ilkesi, (raison d'etre), kendi mevcudiyetlerini muhafaza olduğu için, kendi inşâ ilkeleri de, (raison d'etat), bu varlık ilkesine bağlıdır: modern devletin hikmet-i hükümeti, kendi varlığını muhafaza etmek, etkin varlığını, yani gücünü arttırmaktır. İşte Avrupa'nın modern ulus devletlerinin bu hikmet-i hükümeti, artık etrafta başka 'düşman', işgal edilecek 'yeni' topraklar kalmayınca, mevcudu paylaşma hususunda ihtilafa düştüler ve bu ihtilafın bir tane hâl çaresi vardı: Savaş."
Prof. Dr. Tahsin Görgün
🔳
"İnsan Rabbini ve Rabbi ile olan irtibatını unuttuğu zaman, kendisine haksızlık yaparak, kendinde sahip olmadığı bir 'güç' ve asla taşıyamayacağı bir 'konum' vehmetmeye yönelir ki, bu onun, kendisini, kendi özünü, yani bağımlılığını, kısaca 'ubudiyetini' unutması anlamına gelmektedir."
Prof. Dr. Tahsin Görgün