Arama

Peygamber Efendimiz bayramları nasıl geçirirdi?

Peygamber Efendimiz (SAV) bayramları, Müslümanlar için yardımlaşma, dayanışma ve sevinç günleri ilan ederek, bugünlerde, insanların gülüp eğlenmelerini dilerdi. Hem dini hem de sosyal yönü olan bayramlar Müslümanların kaynaşmasına vesile olduğu gibi yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesine de olanak sağlar. Böylece İslam'ın sosyal adalet ve toplumsal bütünleşme ilkeleri idrak edilir.

HZ. PEYGAMBER BAYRAMLARI NASIL GEÇİRİRDİ?

🔳 Toplum ve bireysel düzeyde, meşru ölçüler çerçevesinde, eğlenmenin bir ihtiyaç olduğuna inanan Hz. Peygamber (SAV), Medine'ye hicret ettikten sonra, Medinelilerin yılda iki bayram kutladıklarını görüp "Yüce Allah size o iki bayram günlerine bedel olarak daha hayırlı iki bayram günleri ihsan buyurmuştur" diye müjdeledi ve o günlerin Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı günleri olduğunu haber verdi.

(Ebu Davud, "Salât", 245; Nesâî, "İdeyn", 1)

🔳 Müslümanlar bu günlerde birbirlerini ziyaret eder, bayramlaşır, yer, içer ve meşrû bir şekilde eğlenerek günlerini neşe ile geçirmeye çalışırlardı. Hz. Peygamber bir başka hadisinde ise şöyle buyurur: "Arefe günü, kurban günü ve "teşrik" günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme içme günleridir."

(Ebû Dâvud, "Savm", 50; Tirmizî, "Savm", 59)

🔳 Peygamberimiz (SAV) bayramları, Müslümanlar için yardımlaşma, dayanışma ve sevinç günleri ilan ederek, bugünlerde, insanların gülüp eğlenmelerine izin verirdi. Hem dini hem de sosyal yönü olan bu bayramlar, Müslümanların kaynaşmasına vesile olduğu gibi yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesine de olanak sağlar.

🔳 Hz. Peygamber (SAV), Müslümanların sevinç ve üzüntülerinin paylaşılmasını istemiş ve sadece bayramlarda değil, her zaman karşılıklı yardımlaşmayı emretmiştir. Toplum dayanışmasını sağlamak üzere, maddi durumu müsait olanların, Ramazan bayramında, her bir aile ferdi için fitre vermelerini; Kurban Bayramı'nda ise kurban kesilmesini emreder.

PEYGAMBERİMİZİN ZAMANINDA BAYRAM NASIL BAŞLARDI?

🔳 Asr-ı Saadet'te, bayram kutlamaları musallâ (namazgâh) adı verilen geniş bir alanda kadınların ve genç kızların da katıldıkları bayram namazı ile başlardı. İlk bayram namazı, musallâda, hicretin ikinci yılında, Kurban Bayramı'nda Zilhicce ayının onuncu günü kılındı.

🔳 Peygamberimiz (SAV), bayram namazlarını, hava yağışlı değilse, mescidin biraz uzağında bulunan musallada kıldırırdı. Kurbanını da burada keserdi.

🔳 Bayram namazına gitmeden önce gusleder ve en güzel elbisesini giyerdi. Hz. Peygamber (SAV), musallaya giderken ve evine dönerken farklı yollardan geçmeyi tercih ederdi.

BAYRAMDA TATLI İKRAM ETME GELENEĞİ NASIL OLUŞTU?

🔳 Hz. Peygamber (SAV), Ramazan Bayramı namaza çıkmadan önce birkaç tane hurma yerdi. O'nun (SAV) hurma yeme âdeti bir sünnet telakki edildi ve bu anlayış, bayramlarda tatlı ikramı geleneğini doğurdu. Kurban bayramında ise hiçbir şey yemez, kesilen kurban etinden yerdi.

🔳 Bayram namazı kılınan yere gelince önce iki rekât bayram namazı kıldırır, sonra da ayağa kalkıp cemaate dönerek hutbe okur, vaaz ve nasihatte bulunurdu. Daha sonra arka saflarda bulunan kadınların tarafına giderek onlara da öğüt verirdi. Peygamberimiz (SAV), bütün hutbelerine Allah'a hamd ederek başlardı. Ayrıca bayram hutbelerinde çokça tekbir getirirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN