Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Kurban kesmek kimlere farzdır? Kurbanı kimler kesemez diyanet
2019 Kurban Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte kurbanlıklara dair sorular arttı. Kurban kesmekle yükümlü olan kişiler bu ibadeti geçerli olarak yerine getirmiş sayılabilmesi için bazı şartlar var. Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Kurban kesmek kimlere vaciptir? Kimler kurban kesmek zorunda?
Giriş Tarihi: 09.08.2019
13:03
KİMLER KURBAN KESMELİDİR?
Kurban kesmek farz mı sünnet mi vacip mi? Birkaç gün sonra milyonlarca Müslüman sabah kılınan Bayram namazı ile kardeşlik ve paylaşma ibadeti olan Kurbanlarını kesmeye başlayacak. Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü sayılması için bulunması gereken şartlara kurbanın vücûb şartları denilir. Kurban kesme yükümlülüğü nedir? Kurbanın vücub şartları nelerdir? Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?
KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?
Gayri müslimler öncelikli olarak imanla mükellef olup ancak iman ettikten sonra ibadetleri ifa etmeye ehil sayılırlar. Bu sebeple, bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü tutulabilmesi, daha doğrusu böyle bir ibadeti ifaya ehil sayılabilmesi için müslüman olması gerekir. Bu kural bütün ibadetler için geçerlidir.
Hanefîler'den Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf ile Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre kurbanla yükümlü sayılmak için akıl ve bulûğ şart olmayıp gerekli malî güce sahip olan küçük çocuklar ve akıl hastaları adına kanunî temsilcileri tarafından kurban kesilmesi gerekir. Bu fakihler kurbanın malî bir ibadet oluşu ve başta fakirler olmak üzere üçüncü şahısların hakkının gözetilmesi hususunu ön planda tutmuşlardır.
KURBAN KESMEK KİMLERE VACİPTİR?
1. Müslüman olmak
2. Hür olmak, köle olmamak
3. Mukim olmak, yolcu olmamak
4. Zengin olmak
"Bir kimsenin kendi oturduğu evden başka bir evi olursa, onu ticaret veya kira için kullanmasa bile yine onun için kurban vacip demektir."
KURBAN KESMEYİ VACİB KILAN ZENGİNLİĞİN ÖLÇÜSÜ NEDİR?
"Zengin olmaktan kasıt sadakayı fıtır verecek kadar bir zenginliktir. Yani 20 miskal (96 gr) altın veya 200 dirhem (640 gr) gümüşe malik olanlar, kurban kesmek zorundadırlar. Bu nisabın üzerinden bir sene geçmesi şart değildir. Kurbanın vacip oluşunda erkek olmak şart değildir. Nisap miktarı mala sahip olan hür kadına da, kendi parasıyla kurban kesmek vaciptir." (Sünen-i Ebu Davud)
"Kurban kesmede nisap, fıtır sadakasıyla mükellef olmaktır. Bu durumdaki Müslümana kurban kesmek vaciptir.
Nisabı eksilten borç, kurban kesme günlerinde kurbanlığın kaybolması kurbanın vacibiyyetini düşürmez. Kişi vaktin başlangıcında fakir, sonunda zenginleşirse kurban kesmesi gerekir.
Kurban kesmekle mükellef olan aldığı kurbanlığı kaybeder ve mal varlığı nisabın altına düşerse kurban kesme günlerinde fakir olduğundan yeni bir kurban almaya gerek yoktur. Zengin olduğu halde yerine yenisini alıp keser ve diğerini de bulursa bunu kesmesi gerekmez." (Kâsânî)