Arama

Hz. Peygamber Miraç gecesinde neler yaşadı?

Hz. Peygamber'in Mekke'deki Mescid-i Harâm'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksâ'ya götürülmesi şeklinde gerçekleşen olağanüstü olay İslâmî kaynaklarda, "geceleyin yürüme, gece yolculuğu" anlamına gelen isrâ kelimesiyle ve yolculuğun, hadislerde anlatılan "göklere yükseltilme" safhasının da dâhil olduğu olayın tamamına ise "yükselme vasıtası, aleti" mânasına gelen Miraç kelimesiyle ifade edilir. Peki, Miraç olayı nasıl gerçekleşti? Miraç olayında Hz. Peygamber'e neler verildi? İşte sizler için Miraç gecesinde yaşananları derledik.

Hz. Muhammed'in peygamber olmasıyla birlikte putperestlerin, Müslümanlar üzerinde kurduğu baskılar, risaletin 6. yılından itibaren Peygamber ailesiyle az sayıdaki Müslümanlara karşı ekonomik ve sosyal bir boykota dönüştü. Üç yıl süren ve büyük acılara sebep olan bu boykotun ardından Resulullah, kısa aralıklarla eşi Hz. Hatice ile amcası ve hamisi Ebu Tâlib'i kaybetti. Dolayısıyla bu yıla 'hüzün yılı' denildi. Bu acılı olayların ardından Allah Teâlâ, bir bakıma Resulünü, sabır ve tahammülü dolayısıyla hem teselli etmek hem de ödüllendirmek istedi ve bunun için genellikle Miraç olarak anılan büyük mucizevi olayı gerçekleştirdi.

  • 2
  • 18
MİRAÇ OLAYI NASIL GERÇEKLEŞTİ?
MİRAÇ OLAYI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Buhari ve Müslim'de Miraç'la ilgili olarak yer alan rivayetlerin ortak noktalarına göre olay şu şekilde cereyan etti: Bir gece Resulullah Kâbe'de Hicr veya Hatim denen yerde bazı rivayetlere göre ise uykuda iken veya uyku ile uyanıklık arasında bir halde iken Cebrail (as) geldi. Göğsünü açtı, zemzemle yıkadıktan sonra içini iman ve hikmetle doldurup kapattı. Burak adlı bineğe bindirip Beytülmakdis'e götürdü. Resûl-i Ekrem Mescid-i Aksâ'da iki rekat namaz kılıp çıktığında Cebrail, biri süt biri şarap dolu iki kap getirdi. Resulullah süt dolu kabı seçince Cebrail "fıtratı seçtin" dedi, ardından O'nu alıp dünya semasına yükseltti. Semaların her birinde sırasıyla Âdem, İsa, Yusuf, İdris, Harun ve Musa peygamberlerle görüştü; nihayet Beytülmamur'un bulunduğu yedinci semada Hz. İbrahim'le buluştu. Sidret'ül- Münteha denilen yere vardıklarında yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu ve Allah'ın huzuruna çıktı. Burada Cenâb-ı Hak elli vakit namazı farz kıldı. Dönüşte Hz. Musa, elli vakit namazın ümmetine ağır geleceğini söyleyip Allah'tan onu hafifletmesini istemesini tavsiye etti. Namaz beş vakte indirilinceye kadar Hz. Peygamber'in Huzur-u İlahiye müracaatı ve Hz. Musa ile diyalogu devam etti. Bir rivayete göre Resûl-i Ekrem'e Miraç'ta Bakara suresinin son ayetleri indirildi ve Allah'a ortak koşmayanların affedileceği müjdesi verildi.

  • 3
  • 18
MİRAÇ OLAYI NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİ?
MİRAÇ OLAYI NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİ?

Miraç, en sahih kabul edilen rivayete göre, birinci ve ikinci Habeşistan hicretinden sonra, Hz. Hatice ile Ebû Talib'in vefatlarını takip eden dönemde, Hicretten bir yıl önce meydana geldi. Müslümanların çoğunluğu Miracı Recep ayının 27. gecesinde kutlar.

Resulullah'ı burada önceki bazı peygamberler karşıladı ve onu kendilerine imam yaparak arkasında topluca namaz kıldılar. Daha sonra semaya yükseltilen Resulullah, semanın birinci katında Hz. Âdem, ikinci katında Hz. İsa ve Hz. Yahya, üçüncü katında Hz. Yusuf, dördüncü katında Hz. İdris, beşinci katında Hz. Harun, altıncı katında Hz. Mûsâ, yedinci katında ise Hz. İbrahim ile görüştü.

  • 5
  • 18
"SÖYLE DE CENNETE ÇOK AĞAÇ DİKSİNLER"
SÖYLE DE CENNETE ÇOK AĞAÇ DİKSİNLER

Hz. İbrahim ile görüşmelerinde Cebrâîl "Bu, baban İbrahim'dir; ona selâm ver!" dedi. Hz. Peygamber, selâm verdi; O da selâmına mukabele etti. Sonra: "Salih oğlum hoş geldin, Salih peygamber hoş geldin!" "Ya Muhammed! Ümmetine benden selâm söyle ve onlara cennetin toprağının çok güzel, suyunun çok tatlı, arazisinin son derece geniş ve dümdüz olduğunu bildir. Söyle de cennete çok ağaç diksinler. Cennetin ağaçları "Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illâllâhu vallâhu ekber" demekten ibârettir." dedi. (Tirmizî, Daavât: 59)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN