Müslümanların ibadet mekânı olan camilerin her birinin mimari, tarihi ve estetik açıdan birbirinden farklılık gösterir. Dünyanın dört bir yanında olan bu yapıların en ihtişamlı olanlarını sizler için derledik.
Müslümanların kalbi
Suudi Arabistan'da Mekke'de bulunan Mescid-i Haram, İslam'ın en kutsal en değerli camisidir. Kıble yönü olmayan tek camidir; çünkü Müslümanlar orta avluda Kâbe'ye bakarak dua ederler. Her yıl yaklaşık 2 milyon Müslüman, Mescid-i Haram'a gider ve burada Hac görevlerinden birini yerine getirir. Haccın gerçekleştirilmesi, İslam'ın beş şartından birisi ve tüm inançlı Müslümanlar, bu şartı yerine getirebilmek için bir kez olsun Kâbe'ye gitmelidir.
Hicret'ten sonra Medine'de Hz. Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edildi. Hz. Muhammed'in kabrinin içinde bulunduğu mescittir. Nebevi, Arapça 'da "peygambere ait" anlamına gelir. Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'dan sonra, Müslümanlar için ikinci en kutsal mescittir.
Kente mührünü vuran mimari
1609 ile 1616 yılları arasında, dönemin sultanı I.Ahmet'in emri ile Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından İstanbul'un tarihi yarımadasına inşa edildi.
İstanbul'un 7 tepesinden 2'ncisi üzerine inşa edilen, Marmara Denizi'nden İstanbul'a yaklaşan gemilerin selamladığı, Türk-İslam medeniyetinin en zarif eserlerinden kente mührünü vuran Sultanahmet Camisi, içinin mavi aydınlığıyla da yüzyıllardan beri hem yabancı hem de yerli turistlerin ilgi odağı olmayı sürdürüyor.