Arama

Karne alan öğrenciye nasıl davranılmalı?

Çocuklar kadar ebeveynlerin de oldukça önemsediği ve heyecanını üst seviyelerde yaşadığı karne ile ilgili unutulmaması gereken konular var. Her çocuk başarılı bir karne alamayabilir ve onlara gösterilen tepkiler, çocukta olumsuz benlik gelişimi ve güven eksikliğine sebep olabilir. Peki karne alan çocuğa nasıl davranılmalı? Tatil süresince öğrenciler neler yapmalı? Veli başarılı veya başarısız karneye nasıl tavır göstermeli?

  • 1
  • 13
KARNE BİR AMAÇ DEĞİL BİR ARAÇTIR
KARNE BİR AMAÇ DEĞİL BİR ARAÇTIR

Karne, öğrencilerin okul hayatının ve derslerdeki durumunun takibi amacıyla verilir. Alınan karneler aileler için, çocuğun eğitim hayatındaki gelişmeleri ve değişmeleri, özel bir konuya olan ilgisini, sıkıntı yaşadığı alanları gösterir. Ancak buradaki önemli nokta, anne ve babanın karneyi bir övünç veya utanç kaynağı olarak değil, çocuğunun gelişimini takip etmek ve hangi alanlarda desteğe ihtiyacı olduğunu anlamak için kullanabilecekleri bir araç olarak görmeleri gerektiğidir.

Zayıf notlar görüldüğünde altında yatan sebepleri araştırmak ve gerekli noktalarda öğrencilere destek sunmak görevi anne ve babalara aittir. Bu konuda destek sunmayan ve görevini yerine getirmeyen ailelerin kötü karne görünce kendilerine de pay çıkarmaları gerekir.

  • 2
  • 13
ÇOCUĞUNUZU BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN
ÇOCUĞUNUZU BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN

Karnesi kötü olan öğrenci için ailesinin tutumu ve tepkisi önemlidir. Alınan karneye gereğinden fazla anlam yükleyen aileler, çocuklarını aşağılayıcı, kıyaslayıcı, utandırıcı davranışlar sergiler. Bu davranışlar, çocuklarda olumsuz bir benlik gelişimine ve kendine güven eksikliğine neden olur. Çocuğun kendine güvenini ve motivasyonunu olumsuz etkileyen en etkin davranışlar arasında, kendisinin sınıf arkadaşları veya başka çocuklarla kıyaslanmasıdır.

Çocuklar başkaları ile kıyaslandıkça, ailelerine karşı daha agresif ve saldırgan olurlar. Çünkü bu çocuklar, ailelerini hiç memnun edemeyeceklerini düşünürler. Yaşadıkları hayal kırıklıkları kendi kapasitelerini engeller, hayat boyu ailelerini memnun etmeye çalışır ve etraflarını kontrol ederek yoğun bir kaygı yaşarlar. Çocuğun kapasitesinin üstünde beklentilere sahip olmak ve yüksek hedeflere ulaşamadığını görmek, karne döneminde hem aileler hem de çocuklar için baskı ve kaygı yaratır.

  • 3
  • 13
BAŞARILI KARNE AŞIRI COŞKUYLA KARŞILANMAMALI
BAŞARILI KARNE AŞIRI COŞKUYLA KARŞILANMAMALI

İyi bir karneyi aşırı coşkulu bir şekilde karşılamamak gerekir. Yani kötü karnede olduğu gibi iyi karnede de aşırı tepkilerden kaçınmak gerekiyor. Eğer çocuk ailesinin başarıya aşırı derecede önem verdiğini düşünürse, onların sevgisini ve takdirini kazanmak için performans kaygısı ve sınav kaygısı yaşayabilir.

  • 4
  • 13
ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE BİR SONRAKİ DÖNEMİ PLANLAYIN
ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE BİR SONRAKİ DÖNEMİ PLANLAYIN

Çocuğun iyi olan dersleri için ise takdir etmeyi atlamadan, bir sonraki dönem eksiklerini nasıl tamamlamayı düşündüğü sorulmalı ve bu konuda beraberce bir plan hazırlanmalıdır. Örneğin; matematik dersinden kötü notlar aldıysa her hafta sonu, o hafta okulda işlenen derslerin üzerinden gitmeye birlikte karar verilebilir. Ya da İngilizce notları düşük ise, bilgisayarda keyifle oynayabileceği bir yandan da İngilizcesini geliştirebileceği bir oyun araştırılabilir.

Çocuğun karnesindeki her kötü not, çocuğun, ailenin ve okulun değerlendirilmesi gerektiğini gösterir. Yapılan değerlendirme hataların ve yanlışların görülmesini, eksikleri gidermek için yeni planlar yapılmasını sağlar. Bu değerlendirme yapılırken, çocukla birlikte olunmalı ve mutlaka onun da konu ile ilgili fikirleri sorulmalı. Çocuğa karşı yargılayıcı, sinirli, ısrarcı olmayın. Sadece çocuğu dinleyin, kendisinin de yaşadığı durumla ilgili çözüm yolu üretmesine olanak verin. Yaşadığı duyguları, okul ve karne hakkındaki düşüncelerini, tepkileri küçümsemeyin ve eleştirmeyin.

  • 5
  • 13
ÖDÜLÜN DE BİR SINIRI OLMALI
ÖDÜLÜN DE BİR SINIRI OLMALI

Karnesi başarılı olan çocukları ödüllendirirken, abartmamaya özen gösterin. Çocuğun büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışmasını sağlayın. Ayrıca çocuğa verilecek hediyelerin, okul başarısına ve bireysel gelişimine katkı sağlayacak hediyelerden seçilmesine dikkat edin. Maddi değeri yüksek hediyeler yerine yaşına uygun, işlevselliği yüksek hediyeler tercih edin. Hediyelere ek olarak, çocuğa sözel olarak da başarıları hakkında bol geri bildirimlerde bulunun.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN