Arama

Tozlu raflardaki sayfaların bekçileri "İstanbul Sahafları"

Günümüzde zaman mefhumunu unutan, her kitapta bir renk arayan kitapseverleri bazı mekanlarda bir arayış içinde görürüz. Zamanın sessizliğinde sayfa seslerinin hışırtılı melodisini duyduklarını, yerlerinde hareket etmeyen kitaplarla sohbet ettiklerini fark etmemek işten bile olmaz. İstanbul'da yapısı değişse de tesiri hala aynı kalan mekanları, sahafları, sizler için gezdik…

  • 1
  • 17
Tozlu raflarıdaki sayfaların bekçileri "İstanbul Sahafları"
Tozlu raflarıdaki sayfaların bekçileri İstanbul Sahafları

"Sahaf" sözcüğünün aslı Arapça "sahhaf"tır. Kitap alıp satan kişi, kitapçı demektir. Osmanlılarda ilk sahaflar, Orhan Gazi zamanında, Bursa'da, camilerin avlularında, kendilerine ayrılan yerlerde faaliyet göstermişlerdi.

Günümüzde, İstanbul'da sahaflar geniş bir alana yayılmış olarak mesleklerini sürdürmektedirler. Başlangıçta yalnızca, Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda faaliyet gösteren sahaflar giderek İstanbul'un çeşitli semtlerine dağıldılar. Sayıları arttı. Önce, Kadıköy'de, Akmar Pasajı'nda sahaf dükkanları açıldı. Sonradan bu dükkanlar, yeni kitap satan kitapçı dükkanlarına dönüştü. İstanbul Sahaflarının yoğunlaştıkları diğer bir yer ise Beyoğlu'ydu. Orada, Aslıhan Pasajında, "Beyoğlu Sahaflar Çarşısı" vardır.

  • 2
  • 17
Tozlu raflarıdaki sayfaların bekçileri "İstanbul Sahafları"
Tozlu raflarıdaki sayfaların bekçileri İstanbul Sahafları

İstanbul'da, sahaf diye adlandıracağımız esnaf, önce Fatih Camii çevresinde ve Fatih Medresesi içerisinde, öğrencilere de kitap temin etmek amacıyla faaliyet göstermiştir. Eyüp Sultan Camii çevresinde de sahaflar vardı. Sahaflar daha sonra, Fatih Sultan Mehmet devrinin sonuna doğru, Kapalıçarşı içerisinde, şimdiki Şark Kahvesi'nin olduğu yerin karşısında yer almışlardır. Bu sokağın adı bugün de Sahaflar Sokağı'dır. Osmanlı Devleti'nin yükseliş devirlerinde Sahaflar Çarşısı, Orta Doğu'nun en önemli kitap alım- satım merkeziydi.

İstanbul'da, sahafların yazdırdıkları kitaplar için gerekli olan kağıt ve mürekkep de gene Beyazıt'ta yer alan kağıtçı ve mürekkepçi dükkanlarından sağlanırdı.

  • 3
  • 17
Sahaflar Çarşısı
Sahaflar Çarşısı

Kapalıçarşı'daki sahaflar, 1894 depremine kadar faaliyetlerini orada sürdürmüşlerdi. Depremden sonra, şimdiki Sahaflar Çarşısı'nın yerinde bulunan Hakkâklar Sokağı'na taşınmışlardı. Zamanla burası sahaf dükkânları ile doldu. Bu dükkânlar ahşap barakalar şeklindeydi.

Sahaflar Çarşısı, 1950 yılında çıkan bir yangında yandı. Yanan dükkanların yerlerine Vali ve Belediye Reisi Fahrettin Kerim Gökay tarafından, günümüzdeki Sahaflar Çarşısı inşa ettirildi. Sahaflar Çarşısı'nda yer alan dükkanlar, 1953 yılında, buralarda yalnızca kitap satmak şartı ile sahaflara verildi. Çarşının açılışı törenle yapıldı. Artık Sahaflar Çarşısı'nda sadece kitap satılacaktı. Önceleri sahaflar arasında az da olsa başka esnaf bulunmakta idi. Sahaflar Çarşısı, 1981 yılında son kez restore edilerek düzenlendi.

Bugün, Sahaflar Çarşısı'ndaki dükkanlarda kırtasiye malzemesi satılmaya başlanmıştır. Gerçek anlamda sahaf denilecek esnaf, bir iki dükkan dışında, zamanla ortadan kalkmış, el yazmalarının, değerli eski yazı taş ve hurufat baskı kitapların, her dilden değerli yabancı kitapların satıldığı çarşı eski özelliğini kaybetmiştir.

  • 4
  • 17
Aslıhan Sahaflar Çarşısı
Aslıhan Sahaflar Çarşısı

Belki de İstanbul'da sahaf denildiğinde herkesin aklına gelen ilk yer burasıdır. Taksim'de İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi'nin hemen karşındaki sokakta sağ tarafta bulunan Aslıhan Pasajı iki katlı ve çok sayıda sahafı var.

  • 5
  • 17
Bakırköy Kitapçılar Köprüsü
Bakırköy Kitapçılar Köprüsü

Kitapçılar Köprüsü, Bakırköy'de kitapseverlere hizmet eden, sıfır ve ikinci el orijinal kitaplara ulaşabileceğiniz mini bir fuar alanı. Mağaza kültüründen pek haz etmeyenler için iyi bir seçenek olan Kitapçılar Köprüsü'nde hem yeni çıkan kitapları uygun fiyata satın almak hem de sahaf havası soluyarak birçok kitap ve derginin ilk baskılarını bulmak mümkün.

İsim yapmış satış noktalarına gidip kitabı alıp çıkmak yerine Kitapçılar Köprüsü'nde samimi bir sohbetle alışverişinizi yapabilirsiniz. Köprüde açık alanda satış yapıldığı için oluşan yanlış bir algıdan da söz etmek gerekir. Kitapçılar Köprüsü'nde korsan kitap satılmıyor. Kitaplar yayınevlerinden direkt onlara ulaştığı için, okuyucuya daha ucuza satılıyor. Eski kitaplarınızı getirerek, okumak istediğiniz yeni kitaplarla takas yapmanın keyfini de burada yaşayabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN