Arama

T. S. Eliot kimdir? T. S. Eliot hayatı ve alıntıları...

Denediği söyleyiş tarzı, üslup ve şiir teknikleriyle T. S. Eliot, yalnız şiirle değil sanatın diğer dallarıyla da meşguliyeti olan herkese bir şeyler söyledi. Sanatın ve felsefenin toplumu ayakta tutan iki büyük güç olduğuna inanan Eliot, "yaşamak için sanat" ve "yükselmek için felsefe" dedi ve gerçek şairi de şöyle tanımladı: "Kendi zamanında büyük kitlelere ulaşmış değil, her nesilde küçük bir grubun bile olsa anladığı sanatçı..." Modernist şiirin öncülerinden T. S. Eliot 'ın doğum yıl dönümünde hayatını ve alıntılarını derledik.

  • 2
  • 25
Şiirleri sıklıkla zaman bağımlıdır
Şiirleri sıklıkla zaman bağımlıdır

"Nerede aptal olacağını biliyorsan, yeterince zekisindir."

T.S. Eliot'ın şiiri sıklıkla zaman bağımlı, zaman güdümlü gelenekten kaçma arzusunu yansıtmaktadır. "Burnt Norton" (1941) adlı şiiri buna bir örnek olarak verilebilir. Klasik kültürün malzemesini şiirde çok fazla kullanır. 19. yüzyıl şiirindeki şen, iyimser ve umut dolu havaya karşı bir ayaklanmayı temsil eder. Yeats, Ezra Pound ile başlayan 'yenileşme' hareketini ileriye götürerek yaymıştır.

  • 3
  • 25
Modernist şiirin öncülerindendir
Modernist şiirin öncülerindendir

"Her deyim ve her cümle bir bitiştir ve bir başlangıçtır,
Her şiir bir mezar yazıtı."

Eliot, The Waste Land (1922; "Çorak Ülke", 2000) ve Four Quartets (1943; "Dört Kuartet") gibi yapıtlarıyla modernist şiirin öncülerinden olmuş, 1920'lerin başından yüzyılın sonlarına değin İngiliz ve Amerikan kültürünü önemli ölçüde etkilemiştir. Denediği söyleyiş tarzı, üslup ve şiir teknikleriyle İngiliz şiirini yeniden canlandırmış, eleştirel denemelerinde yerleşik öğretileri yıkarak yenilerini ortaya çıkarmıştır. Dört Kuartet'in yayımlanması üzerine yaşayan en büyük İngiliz şair ve edebiyatçı sayılan Eliot, 1948'de hem Liyakat Nişanı'nı hem de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

  • 4
  • 25
Ailesinin desteğiyle çok iyi bir eğitim aldı
Ailesinin desteğiyle çok iyi bir eğitim aldı

"Negatif insanlara maruz kalmak, radyasyona maruz kalmak gibidir. Kısa süreli, düşük dozlara dayanabilirsiniz. Ancak sürekli maruz kalmak, sizi öldürür."

Ailesinin desteğiyle çok iyi bir eğitim alan Eliot, St. Louis'deki Smith Academy'de okuduktan sonra Massachusetts'teki Milton'a gitti. 1906'da da Harvard'a girdi. Dört yıllık öğrenimi üç yılda tamamlayarak 1909'da buradan mezun oldu. Harvard'da felsefeci ve şair George Santayana ve eleştirmen Irving Babbitt'ten etkilendi. Babbitt'in romantizm karşıtı tavrını benimsedi. Sonraları İngiliz felsefecileri F. H. Bradley ve T. E. Hulme'un etkileriyle daha da güçlenen bu tavrını, yaşamı boyunca sürdürdü.

  • 5
  • 25
Hint felsefesi okudu ve Sanskrit dersleri aldı
Hint felsefesi okudu ve Sanskrit dersleri aldı

"Bakma sen herkesin öyle mutlu göründüğüne; vicdan diye bir yer var ve orada herkes suçlu…"

1910-1911'de Fransa'da, Alain Foumier ile şiir çalışmaları yaptı. Dante'yi, John Webster ve John Donne'ı, Fransız simgeci şair Jules Laforgue'u inceledi; bu çalışmaları kendi üslubunu bulmasında çok etkili oldu. 1911-1914 arasında Harvard'a dönerek Hint felsefesi okudu ve Sanskrit dersleri aldı.

  • 6
  • 25
ABD'li şair Ezra Pound'la tanıştı
ABD’li şair Ezra Pound’la tanıştı

"İyi birisi olmak insanın kendinden başka herkesin işine yarıyor."

1913'te Bradley'nin Appearance and Reality: A Melaphysical Essay (1893; Görünüm ve Gerçeklik: Bir Metafizik Deneme) adlı yapıtını okudu. 1916'da, Avrupa'dayken Bradley'nin Felsefesinde Bilgi ve Deneyim adlı doktora tezinin yazımını bitirdi. Birinci Dünya Savaşı başlayınca Harvard'a dönemedi ve son sözlü sınava giremediği için doktorasını tamamlayamadı. 1914'te ABD'li şair Ezra Pound'la tanıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN