Arama

Necip Fazıl’ın ‘Hikayelerim’ eserinden alıntılar

Necip Fazıl, şiirden öyküye, tiyatrodan fikir, tarih ve tasavvuf yazılarına kadar pek çok türde eser veren bir düşünce adamıdır. Necip Fazıl'ın sanat hayatında en az söz konusu edilen hikayeleri, şairin eser verdiği ilk türlerden biridir. Necip Fazıl'ın farklı isimlerle parça parça yazdığı hikayeler, 1970 yılında "Hikayelerim" ismiyle kitaplaştırıldı. Ünlü şairin korku, yalnızlık, vehimin yanında; bireyin iç dünyasındaki çelişkileri ve dış dünya çatışmalarını konu edinen hikayelerinden en güzel alıntıları siz Fikriyat okurları için derledik.

  • 1
  • 21
Necip Fazıl kimdir?
Necip Fazıl kimdir?

"Kaldırımlar" şairi olarak bilinen Necip Fazıl, hukukçu Abdülbaki Fazıl Bey ile Mediha Hanım'ın oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Büyükbabası Necip Efendi'den ismini alan şair, çocukluğunu dönemin ünlü hakimlerinden büyükbabası Mehmet Hilmi Bey'in Çemberlitaş'taki konağında geçirdi.

"Allah beni kendisine bağlanmak için yarattı. Ama ben, içimde bu bağlanışın sermayesi olarak ne varsa hepsini Allah'tan uzaklaşmaya harcadım! Ben bir emanet hainiyim!"

Aksekili Ahmet Hamdi, Yahya Kemal, Hamdullah Suphi Tanrıöver gibi önemli isimlerin öğretmenlik yaptığı Deniz Harp Okulu'na (Mektep-i Fünun-ı Bahriye-i Şahane) giren Kısakürek, öğrencilik yıllarında şiire olan ilgisiyle tek nüsha elle yazılmış "Nihal" isimli haftalık dergiyi çıkararak yayımcılık hayatına giriş yaptı.

"- Bakmaz, baksa da görmez...
- Kör mü yoksa?
- Hayır! Gözleri başka dünyaya çevrik..."

Kısakürek, Nazım Hikmet ile aynı okulda öğrenim gördü. Öğrenim hayatı boyunca iyi derece İngilizce öğrenerek Lord Byron, Oscar Wilde, Shakespeare gibi Batılı yazarların eserlerini orijinal dilinde okudu.

"Bırak şu ölüleri, diyordu bana; gel seninle mezarlığa gidelim de diriler arasında oturalım!"

Necip Fazıl 1921'de Darülfünun Edebiyat Medresesi Felsefe Bölümü'ne girdi. Burada Ahmet Haşim, Yakup Kadri, Faruk Nafiz ve Ahmet Kutsi gibi dönemin ünlü edebiyatçılarıyla tanıştı. Yeni Mecmua dergisinde ilk şiirlerini yayımladı.

"Kadın, et ve kemikten bir biçim değil, bir fikirdir."

1924'te Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile Paris'e gitti, İstanbul'a döndükten sonra ilk şiir kitabı olan "Örümcek Ağı"nı ardından 1928'de "Kaldırımlar"ı yayımladı. Bilhassa Kaldırımlar kitabı büyük bir ilgi ve hayranlıkla karşılandı. Kısakürek, Türk şiirinde kafiyeyi en iyi kullanan şairler arasında yerini aldı.

1939'da yaşadığı buhranları anlattığı "Çile" şiirini yayımladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN