Arama

Modern tarihçiliğin kurucusu Fuad Köprülü'den 10 kitap

Türk tarihinin yetiştirdiği dünyaca ünlü ilim ve fikir adamlarından biri olan Mehmet Fuad Köprülü'nün özellikle Osmanlı tarihinin kuruluş devri hakkındaki tartışmaların iyice alevlendiği bir dönemde en zorlu tartışmalara eğilerek, ortaya koyduğu keskin ve iddialı tezlerle bir döneme damgasını vuran en önemli isimlerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için, modern tarihçiliğin kurucusu olan, Fuad Köprülü'den okunması gereken 10 kitabı derledik.

  • 1
  • 10
Divan Edebiyatı Antolojisi
Divan Edebiyatı Antolojisi

Lise öğrenimini bitiren bir Türk gencinin kendi edebiyatı ve edebiyatının büyük şahsiyetleri hakkında az çokbir fikir edinmiş olması, millî kültür açısından bir zarûrettir. Ord. Prof. Dr. M. Fuad Köprülü tarafından büyük bir emek sarf edilerek hazırlanan Divan Edebiyatı Antolojisi adlı bu eserde, eski ve yeni bütün Türk lehçelerinin değil, Tanzimat devrine kadar Anadolu Türkçesinin nazım edebiyatı incelenmiş ve yalnız Anadolu Türk şâirlerinden örnekler alınmış, ilaveten eserin sonuna ayrıntılı bir dizin de eklenmiştir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 2
  • 10
Bizans Müsseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri
Bizans Müsseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri

Fuad Köprülü bu eserini yazana dek, döneminin ve öncesinin en tanınmış Bizans uzmanlarının ve tarihçilerin, Osmanlı müesseselerinin yapısının, İstanbul'un fethinin ardından Bizans İmparatorluğu'ndan ve kültüründen alındığına dair görüşleri, bu konuyla ilgilenen herkes tarafından pek tartışılmadan genel kabul görmekteydi. Yayımlanmasının ardından Avrupalı tarihçiler arasında da büyük yankı uyandıran bu eserinde Köprülü sağlam bir tarihsel yönteme dayanarak, beylerbeyilik, kadıaskerlik, defterdarlık, kaptanpaşalık, vergi, tımar ve ordu sistemleri, hatta hadımağalık gibi Osmanlı devletinin temel müesseselerini ve bürokrasi unsurlarını tek tek inceleyerek, Osmanlı müesseselerinin Bizans müesseselerinin bir taklidi olmayıp, kendi geleneği içinde geliştiğini göstermiştir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 3
  • 10
Türk Edebiyatı Ders Notları
Türk Edebiyatı Ders Notları

Elinizdeki kitap iki kısımdan oluşuyor: Köprülü'nün hayatı ve edebiyat ders notları… Hayatını içeren ilk kısımda ailesi ve eğitiminden başlayarak büyük ustanın düşünsel ve siyasi gelişimini izleyeceksiniz. Büyüyüp geliştiği dönemin edebi ve kültürel akımlarıyla, özellikle Türkçülük ve Ziya Gökalp'in düşünceleriyle beslenen genç bir entelektüelin yaşadığı dönüşümler, ardından gelen akademik ve siyasi hayatı en az eserleri kadar ilginizi çekecektir.

Kitabın ikinci kısmı, Köprülü'nün Türk Edebiyatı Tarihi derslerinde alınan notlardan oluşuyor. Batı Türklerinde edebiyat ve bu edebiyatın gelişme şekli üzerine söylediklerinin ardından XIV. yüzyıldan itibaren Anadolu'daki Türk edebiyatının gelişip olgunlaşmasını anlatıyor. Osmanlı edebiyatının başlangıcından sonra Mevlânâ ve Yunus Emre sayesinde iyice güçlenen bir tasavvuf edebiyatı, Türk kültürünün kendisini etkileyen Fars ve Arap edebiyatlarının ortasında gelişip serpilmesi, Çağatay ve Azeri edebiyatı temel alınarak Anadolu dışındaki Türk edebiyatı tarihine de ayrıntılı bir bakış... Köprülü, neden edebiyat tarihçiliğinin en önemli ismi sayıldığını bizlere bir kez daha kanıtlıyor…

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 4
  • 10
Edebiyat Araştırmaları 1
Edebiyat Araştırmaları 1

Ülkemizde edebiyat tarihi denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri hiç şüphesiz Fuad Köprülü olacaktır. Verimli hayatının büyük bölümünü edebiyat araştırmalarına ve tarihçiliğine ayıran Köprülü bu alanda pek çok makale yazıp önemli eserler kaleme almıştır. Elinizdeki bu kitap da onun edebiyat tarihi alanındaki çalışmalarına bir tür saygı duruşu niteliğindedir. 1958 yılı sonlarında Türk Tarih Kurumu, yazarımızın dağınık ilmî makalelerini bir külliyat halinde basmaya karar verir ve böylece elinizdeki değerli yapıt ortaya çıkar: Edebiyat Araştırmaları.

Toplam on bir makalenin yer aldığı bu ciltteki yazılar Türk edebiyatı tarihini yazmak için uyulması gereken usûlden meddahlara, millî edebiyat akımının ilk müjdecilerinden aruza, ozanlardan saz şairlerine, hatta Türk edebiyatının Ermeni edebiyatı üzerindeki etkilerine kadar çok geniş bir alana yayılan çok başarılı çalışmalardır. İlk basıldığı yıldan bu yana önemini hiç kaybetmeyen, aksine daha da ilginç bir hale gelen bu derleme, günümüzde Türk edebiyatıyla ilgilenen herkes için kesinlikle okunması gereken tam bir başvuru kitabı konumuna ulaşmıştır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 5
  • 10
Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu
Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu

Köprülü 1934 yılında Sorbonne Üniversitesinde Fransızca olarak art arda üç konferans verdi. Büyük ilgi uyandıran bu konferanslar 1935 yılında Les Origines de l'Empire Ottoman adıyla kitaplaştırıldı. Türkçesi ancak 1959 yılında Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu adıyla yayımlandı. Köprülü'nün temel derdi Osmanlı'nın "400 çadırlık bir aşiretten çıktığı" yönündeki romantik görüşler yerine, Orta Asya-Anadolu Selçukluları-Kayı Aşireti arasındaki bağlantıları ortaya çıkardı. Bu doğrultuda Gibbons, Marquart, Wittek ve Zeki Velidi Togan'ın teorilerini tartışmaya açar; daha sonra Eberhard ve Faruk Sümer'in de dahil olduğu bu tartışmalar sonucu elinizdeki "mükemmel" kitap son halini alır. Okuyucuların tartışmaları rahat takip edebilmeleri için "Osmanlı İmparatorluğunun Etnik Kökeni" ve "Kayı Kabilesi Hakkında Notlar"ı da elinizdeki baskıya ekledik.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN