Arama

Geleceği tahmin eden 10 roman

Ses getiren bazı bilim kurgu kitapları, yazıldığı dönemlerden bugünleri öngörerek ölümsüz eserler kategorisine girdiler. Bu yapıtlar bazen kendimizi hiç bilmediğimiz bir dünyada bulmamızı sağladı. Olağanüstü yaratıcılıkla yazılan bu eserlerin bir kısmı gelecekte yaşanacak gelişmeleri birebir kurguluyordu. Biz de bundan yola çıkarak, sizler için bugüne kadar geleceği tahmin eden en iyi 10 kitabı derledik.

  • 1
  • 10
Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley

"Bu kadar bunca yakışıklı varlık varıp gelmiş buraya

Ne güzel şeymiş meğer insanlık

Böyle dünyalıları olan,

Yaşasın bu yaman, bu cesur yeni dünya."

1931 yılında yayınlanmasına rağmen Aldous Huxley, bu romanında insanın ruh halini değiştiren psikolojik etkiye sahip ilaçları tahmin etti. Bu ilaçlar ilk olarak 1949 yılında ortaya çıkmaya başladı.

Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya, adını William Shakespeare'in 1611 tarihli Fırtına adlı eserinden alır. Fordizm düşüncesinin eseridir. Üretim ve tüketimin adeta bir parçası haline gelen bireyler, metalaşarak kimliksizleştirilir. Bu sistemin bir ürünü haline gelir. Bu gelişen tüketim kültürü ve beraberinde getirdiği yabancılaşma duygusu insanlığın sonunu hazırlar. Bu şekilde devam ederse Cesur Yeni Dünya gerçek olacaktır.

Teknoloji insanı o kadar köreltmiştir ki insan sanatı ve edebiyatı adeta unutmuştur. Otoriter yapı her yerde hâkimdir. İnsanların dünyaya doğarak gelmediği, her birinin bir kimlik, görevle kimliksizleştirildiği bir düzen vardır. İnsanları sürekli üretmeye ve tüketmeye teşvik eden bir sistem inşa etmişlerdir. Cesur Yeni Dünyalılar, tahrip olan ürünleri tamir etmek yerine yeniden satın almaya iten bir kitle kültürü haline gelmiştir. Düşünmek doğalarına aykırıdır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 2
  • 10
Gulliver'in Gezileri - Jonathan Swift
Gulliver’in Gezileri - Jonathan Swift

''Halkın ortalama boyu on beş santimin altında idi , bitki ve ağaç boylarında da buna göre bir oran vardı.''

Kitabın kahramanı olan Güliver ilginç ülkede esirken, her şeyin oldukça ufak olduğu bu ülkenin astrologları Mars'ın iki uydusunun olduğunu dile getirdiler. Asaph Hall 1877 yılında yaptığı keşifle Mars'ın iki uydusunun olduğunu tespit etti. Ardından ise bu iki uyduya Phobos ve Deimos adı verildi.

Bu kitapta, Gulliver'in yaptığı iki düşsel gezi anlatılıyor. Gulliver, bu gezilerinin ilkini Cüceler Ülkesi Liliput'a, ikinci gezisini ise Devler Ülkesi Brobdingnag'a yapıyor. İlk gezisinde cücelerin arasında dev gibi kalan Gulliver, ikinci gezisinde bu kez devler arasında bir cüce gibi kalıyor. Serüven dolu bu iki gezide, gerek cüceler, gerekse devler arasında hem iyi, hem de kötü insanlarla karşılaşacaksınız.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 3
  • 10
Geçmişe Bakış, 2000'den 1887'ye - Edward Bellamy
Geçmişe Bakış, 2000’den 1887’ye - Edward Bellamy

'''Dünyadaki yoksulluğun en büyük sebeplerinden biri, insanların taş yürekli olması değil, akılsız olmalarıydı.''

Nakit para yerine kullanılan kredi kartları yıllar önce bir yazar tarafından dile getirildi. Geçmişe Bakış 1888'de ABD'de yayımlandı. Amerika'da en çok satan romanlar arasında, Tom Amcanın Kulübesi ve Ben Hur'den sonra üçüncü sıraya yerleşti. Amerikan edebiyatı kategorisinde bir milyon satan üçüncü roman oldu. Kitap İngiltere, Almanya, Fransa, Avustralya, Güney Afrika, Rusya, Hindistan, Endonezya, Japonya gibi ülkelerde de büyük ilgi gördü.

Bellamy, ütopyacı yazarları fazlasıyla etkilemiş, hatta pek çoğuna doğrudan esin kaynağı oldu. Birçok düşünür onu eleştirmekle meşgul olurken, Bellamy kaleme aldığı bu roman sayesinde insanlara bir toplumda yaşamanın nasıl bir şey olacağını zihinlerinde canlandırma fırsatı sundu.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 4
  • 10
1984 - George Orwell
1984 - George Orwell

"Düşünce suçu ölümü gerektirmez, düşünce suçunun kendisi ölümdür."

George Orwell, insanların her hareketinin izlendiği ve kayıt altında tutulduğu bir dünya oluşturmayı 1949 yılında başardı. Bundan yaklaşık 70 yıl sonra ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nden sızdırılan belgeler insanların nasıl takip edildiğini ortaya koydu.

İngiliz yazar George Orwell'in 1949 yılında yayımlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eseri 1984, 1949 yılında yayımlandı. Distopya türünde bir roman olan 1984, "Büyük Birader", "Düşünce Polisi", "101 Numaralı Oda", "2+2=5" gibi çeşitli terminolojileri ve kavramları günümüz lügâtına dahil etti. George Orwell kitapları arasında en çok bilinen eserdir.

2 + 2 = 5 dediklerinde bu beştir. Aksini iddia ediyorsanız, Düşünce Polisi bir gün mutlaka çalıp sizi 101 numaralı odaya götürecektir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 5
  • 10
Frankenstein - Marry Shelley
Frankenstein - Marry Shelley

''Benden nefret ediyorsun, ama nefretin kendime karşı hissettiklerimle kıyaslanamaz bile.''

Frankenstein aslında doktorun adıdır ve bir canavar yaratmaya karar verir. Kitabın kahramanı Frankestein, çeşitli vücut parçalarının bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Bu aynı zamanda bir tür organ nakli anlamına gelmektedir.

"Bilinen en eski korku romanlarından biri olan bu romanda Dr. Frankenstein bilimin ona sunduklarıyla lider rolüne bürünerek ölümsüzlüğü elde etmenin kör arzusuyla çalışmalar yapmaktadır. Mükemmelliğe doğru ulaşmaya çabalarken aslında nasıl trajik bir yolda ilerlediğini fark etmeyen sıra dışı bir zekâya sahip doktorun, çevresine ve kendisine yarattığına verdiği zararı görebilecek midir?

18. yüzyılda kaleme alınan, gotik edebiyatın ve korku türünün gözde örneklerinden birisi olan Frankenstein, sadece bir yaratığın bilim kurgu hikâyesini anlatmakla kalmaz, aynı zamanda eleştirel bir dile sahip felsefi metin olarak da okunabilir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN