Arama

Edmondo de Amicis’in hayranlık dolu İstanbul anıları

Dünyaca ünlü roman Çocuk Kalbi'nin yazarı Edmondo de Amicis'in 1874 yılında İstanbul'a geldiğini biliyor muydunuz? İtalyan yazar, genç yaşlarında İstanbul'a gelmiş, kendinden önceki seyyahların göremediği şeyleri görüp tespit etmiş ve bütün bunları kaleme aldığı seyahatnamesinde derlemişti. Kapalıçarşı karşısında adeta büyülenen yazar, "Çarşıda rastgele bir bölüme dalın, günün yarısını farkına varmadan geçirirsiniz. İnsanın gözünü, aklını, kesesini kaybettirecek kadar zengin ve muhteşem bir çarşı, bir panayırdır" sözlerine yer vermişti.

  • 1
  • 14
EDMONDO DE AMICIS İSTANBUL’A NE ZAMAN GELDİ?
EDMONDO DE AMICIS İSTANBUL’A NE ZAMAN GELDİ?

Dünyaca ünlü çocuk romanı Çocuk Kalbi'nin yazarı Edmondo de Amicis, İstanbul'a 1874 yılında, daha 28 yaşındayken geldi.

Altı senelik yazarlık tecrübesi olmasına rağmen henüz kendi ülkesinde bile tam anlamıyla tanınmayan Amicis, Pera otellerinden birinin misafiri oldu.

  • 2
  • 14
ÜNLÜ YAZAR NE ZAMAN ŞÖHRET KAZANDI?
ÜNLÜ YAZAR NE ZAMAN ŞÖHRET KAZANDI?

İstanbul'u tek başına, bazen Yunk adındaki bir ressam dostuyla bazen de Rum ve Yahudi tercümanlarla dolaştı.

Edmondo de Amicis, önceleri subay olarak orduda çalışır. Floransa'ya giderek askeri bir gazetede fıkra ve makale yazmaya başladı. Bunları bir cilt halinde yayımladıktan sonra şöhreti arttı.

  • 3
  • 14
KENDİNDEN EVVEL GÖRÜLMEYEN ŞEYLERİ TESPİT ETTİ
KENDİNDEN EVVEL GÖRÜLMEYEN ŞEYLERİ TESPİT ETTİ

Daha sonra küçük öykülerini Novelle (Öyküler) adıyla yayımladı. Bir süre sonra ordudan ayrılıp kendini tamamen yazmaya verdi.

Yaptığı gözlemler, İstanbul'a gelmiş yabancıların yazdıklarından ileriye geçmediyse de etrafına bakmasını bilen seyyahlardandı; yollarda, çarşılarda, mesirelerde, kahvehanelerde, kendisinden evvel gelmiş yabancıların göremediği şeyleri görüp tespit edebilmişti.

  • 4
  • 14
‘İSTANBUL SEYAHATNAMESİ’ ONU BİRİNCİ SINIF YAZAR YAPTI
‘İSTANBUL SEYAHATNAMESİ’ ONU BİRİNCİ SINIF YAZAR YAPTI

İtalya'da 1897 yılında yayımlanan İstanbul Seyahatnamesi, kısa bir zaman içinde, yazarı ülkesinin birinci sınıf yazarları arasına yerleştirdi.

Reşad Ekrem Koçu, seyahatnamenin Köprü, Galata, Tatavla, Kayık, Çarşı, Kıyafet, Kasımpaşa'da Bir Kahvehane, Kâğıthane, Göksu, Yangın isimli kısımlarını metnin tamamından ayırarak 1936 yılında Cumhuriyet gazetesinde neşretti. Tam metnin çevirisi için ise 1993 yılına kadar beklenilmesi gerekti.

  • 5
  • 14
SEYAHATNAMESİNDE İSTANBUL’A DAİR NE ANLATTI?
SEYAHATNAMESİNDE İSTANBUL’A DAİR NE ANLATTI?

Dünyaca ünlü çocuk romanı Çocuk Kalbi'nin yazarı Edmondo de Amicis, kaleme aldığı seyahatnamede İstanbul'a dair şu sözleri yazmıştı:

"Kapalıçarşı'nın dış tarafından, dikkati çekecek ve içerisini tahmin ettirecek bir hali yoktur. Bu Bizans üslubuyla yapılmış, gayri muntazam, yüksek kurşuni duvarlarla çevrili, kurşun kaplı ve çarşıyı aydınlatan pencereleri olan bir sürü ufak kubbeli, kâgir, muhteşem bir yapıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN