Dünya edebiyatının rekorları
Öncü olmak, en önde olmak birçok noktada belirleyici unsurdur. Bu kavramların içerisinden gizemli bir rekabet de doğar. Mücadele içerisinde hep en iyisi olmak için uğraşlar verilir. Edebiyat dünyasında da bu durum karşımıza çıkıyor. En pahalı kitaptan, en küçük kitaba, en eskisinden en çok okunana kadar pek çok başlık altında belirli isimlere yer veriliyor. İşte, dünya edebiyatının rekorları…
Gutenberg'in bastığı İncil'den 600 yıl önce MS 868'de başka bir basım tekniği geliştirilmişti. Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir. Kitap, Buda ve onun öğrencilerinden biri arasında geçen bir diyaloğu içeriyor. Harfler ve resimler ahşap zemin üzerine basıldı, renklendirildi ve daha sonra kağıda aktarıldı.
Sutra, Budizm'de Gautama Buddha'nın öğretilerinden oluşan ve doğrudan Buda'nın sözlerini aktardığı varsayılan metinlere verilen addır. Diamond Sutra, Elmas Sutra Prajnaparamita türü kısa bir Mahayana Budist sutrasıdır. Zihinsel takıntılara bağlanıp kalmaktan kaçınmanın yöntemlerini öğretir. Mogao mağaralarında Dunhuang el yazmaları arasında bulunmuş bir Elmas Sutra kopyası 868 tarihine aittir ve bugün bilinen en eski kalıp baskı kitaptır.
Göremiyor olabilirsiniz. Zira sadece 0,74 x 0,75 boyutlarındaki Japonya'dan bu nesne dünyanın en küçük kitabı rekorunu elinde bulunduruyor. "Shiki no Kusabana" (Mevsim Çiçekleri) adlı kitap 22 sayfadan oluşuyor ve 0,01 milimetre yazı tipiyle isimlerinin yazılı olduğu küçük çiçek illüstrasyonları içeriyor. Yayıncı Toppan, para basımında kullanılan bir teknik kullanmış.