Arama

Cahit Zarifoğlu'nun hayatına dair bilmeniz gereken 20 ilginç bilgi

Edebiyatımızın zarif şairi Cahit Zarifoğlu tüm hayatını inandığı şeyler uğrunda savaşarak geçirdi. Edebi yeteneğinin dışında inanç özü ile yoğrulmuş fikir dünyasıyla da edebiyatımızda dikkat odağı olmuş isimlerden biri olan Zarifoğlu, 32 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Sizler için edebiyatımızın artist şairi hakkında bilmeniz gerekenleri Cahit Zarifoğlu'dan alıntılarla derledik.

Gökyüzüne bakmayanların kalbi daha çabuk kirlenir.

1940 yılında Ankara'da Maraşlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının memuriyeti dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini Siverek, Ankara, Kızılcahamam ve Kahramanmaraş'ta tamamladı. Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, Kafkasları çok severdi ve soylarının da Kafkasya'dan gelip Maraş'a yerleştiklerini söyledi. "Bunlar üç kardeşmiş ve içlerinden birinin adı Zarif'miş. İşte bizim aile bu Kafkasyalı Zarif'ten geliyor. Daha çok bu sebeple olacak Kafkasya'yı çok seviyorum" der bir sohbetinde Zarifoğlu.

Biz, sakalları şiirle karışık, yüreği Allah'la barışık adamları sevdik.

Lise yıllarında göze çarpan suskunluğu, içe dönüklüğü ve derin düşünceleri Aristo diye çağrılmasına sebep oldu. İlerleyen yıllarda kendine olan güveni ve merakından dolayı Necip Fazıl Kısakürek tarafından "artist" diye çağrıldı.

Rasim Özdenören, Zarifoğlu'nın lise dönemin şöyle anlatır: "Cahit lisede iken hastalıklı derecede zayıf, sarı benizli, içe dönük, kimseyle konuşmayan ve sorulunca üşenir gibi cevap veren biriydi. Kendi aramızdaki adı Aristo idi. İçe kapanık ve filozofça duruşundan dolayı bu adı koymuştuk."

Bunca tanışıklığımız varken

sana dair

bana söz düşmüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN