Arama

20 yazar ve kullandıkları takma isimler

Takma ad, müstear, lakap, mahlas, hatta şimdilerde nick… Yazarlar, bazen ek gelir için bazen de özgürce yazmak için "mahlas" kullanır. Bizlere çok tanıdık gelen yazarların asıl adlarını kullanmadıklarını, bildiğimiz takma adları nasıl seçtiklerini okuyunca şaşıracaksınız.

  • 1
  • 20
SEZAİ KARAKOÇ
SEZAİ KARAKOÇ

"Seni yoksayacaklar, sen daha çok var olacaksın."

İslami geleneğin son dönemdeki en gür sesi ve "Yedi Güzel Adam"ın en önemli isimlerinden biri olan Sezai Karakoç, bize şiirleriyle yol arkadaşı oldu. Türk edebiyatının önemli yapı taşlarından biri olan Karakoç, şiir ön planda olmak üzere deneme, hikaye, piyes, fıkra, inceleme ve düşünce yazıları gibi pek çok türde eserler kaleme aldı.

Diriliş eserinde fikrî coğrafya öncelikle Sezai Karakoç'un kendi imzası ve takma adlarla yazdığı yazılarla şekillenmiştir. Aynı doğrultudaki görüşler, edebiyatın şiir, hikâye ve deneme türündeki örnekleriyle Diriliş çevresinde yeni bir anlayış doğurmuş, genç şair ve yazarların yayımlanan çalışmaları, aynı inanç ve anlayış doğrultusundaki filizlenmenin örnekleri oldu. Kullandığı mahlaslar Mehmet Leventoğlu, Yasin Işık, Mehmet Yasin, Mehmet Yasinoğlu, Yeni İstiklal, Sait Yeni, Mehmet C. Güneş'dir.

  • 2
  • 20
MEHMET AKİF ERSOY
MEHMET AKİF ERSOY

''Vatan için ölmekse kaderim, böyle kaderin ellerinden öperim.''

İstiklâl Marşımızın yazarı büyük şâir Mehmet Akif Ersoy, Osmanlı Devletinin son zamanlarında yetişen ve birbirinden güzel şiirleri ile gönüllerimizde taht kuran nâdir simalardan biridir. Mehmet Akif hakkında yapılan inceleme ve araştırmalar, daha çok onun şairlik tarafı üzerine olmuştur. Hâlbuki onun aynı zamanda nesir yazıları ve yabancı dillerden yaptığı tercümeleri de vardır. Başmuharrirliğini yapmış olduğu Sırât-ı Müstakim ve devamı olan Sebîlürreşâd mecmualarında seri yazıları çıkmıştır. Bu yazıların bir kısmı, bazı Kur'an âyetlerinin tefsiri konusundadır, diğer bir kısmı ise, yapmış olduğu tercümelerdir.

  • 3
  • 20
GEORGE ORWELL
GEORGE ORWELL

''Bize duymak istediklerimizi söyleyen kitapları severiz...''

Eric Arthur Blair, Londra ve Paris'te Beş Parasız adlı ilk kitabınının yayımlanmasına hazırlanırken, ailesinin kendisinden utanıp rezil olmaması için takma ad kullanmaya karar verdi. George Orwell adını İngiliz kültürüne ve tabiatına olan sevgisini yansıtmak için seçti. Orwell ise yazarın vakit geçirmeyi çok sevdiği bir yer olan Orwell Gölü'nden alınmış.

  • 4
  • 20
CEMAL SÜREYA
CEMAL SÜREYA

''Senin bende kalabilme ihtimalini sevdim.''

Türk şiirinin önemli isimlerinden Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Yazar olma kararından sonra isminde bazı değişikliklere gider ve Cemalettin'i kısaltıp yanına "Süreyya" soyadını ekler. Sonraları kaybettiği bir iddia sonucunda soyasındaki bir "y" harfinden vazgeçer ve soyadını "Süreya" olarak değiştirir. Çocukluğundan beri isimlere takıntılı olan Cemal Süreya, Ece Ayhan ile Şehir dergisinde yaptıkları konuşmalarda durumu şu şekilde açıklıyor: "Düşün: adım Cemalettin, soyadım Seber (ki anlamı yok, herkes yanlış anlıyor); Pürtelaş Mahallesi'nde oturuyoruz, sokağımızın adı da Tavukuçmaz... Okulum da ahşap bir yapı; A, B, C diye şubeleri olmayan çok küçük bir okul, Pürtelaş'ın anlamını da bilmiyorum. Yıllar sonra anladım gerçeği: O adlar (benim kendi adım dışında) ne güzel adlarmış."

Cemal Süreya ismini değiştirmesinin yanı sıra gazete yazılarında, çevirilerinde, dergi yazılarında 13 müstear ad kullanmıştır. Gazete yazılarında Osman Mazlum, Ali Fakir, Dr. Suat Hüseyin; Papirüs dergisindeki şiir çevirilerinde Hasan Basri; şiir ve desenlerinde Cemasef; karikatür ve desenlerinde Charles Suares; Çağrı gazetesinde Suna Gün; Su dergisinde Ali Hakir, Hüseyin Karayazı, Adil Fırat müstear adlarının yanı sıra Genco Gümrah, Ahmet Gürsu, Birsen Sağanak gibi adları da kullanmıştır.

  • 5
  • 20
VOLTAIRE
VOLTAIRE

"Her insan, yapmadığı tüm iyiliklerden suçludur."

1700'lerin başında François-Marie Arouet Bastille'de hapisteyken bir oyun yazdı ve onu Voltaire olarak imzaladı. Bunun nedeni geçmişi ve ailesi ile olan tüm bağlarını koparma isteğiydi. Voltaire açıklamasına göre yazar aile adı olan Arouet'i almış ve harfleriyle oynayarak onu Voltaire haline getirmiş.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN