Arama

Suriye’yi kana bulayan sürecin başlangıç noktası: Hafız Esad

"Baba Esad" olarak bilinen Hafız Esad, bundan tam 48 yıl önce bugün gerçekleştirdiği darbe ile iktidarı ele geçirdi; Suriye'yi kana bulayan sürecin fitili de, işte o tarihte ateşlendi. Darbeyle dava arkadaşı Salah Cedid'i deviren Hafız Esad, Suriye'ye tapulu mülkü gözü ile baktı ve yönetimi çıkarlarına uygun hale getirdi. Kendisine karşı çıkan ayaklanmaları acımasızca gerçekleştirdiği katliamlarla bastırdı. 1982 yılında gerçekleşen ve "Hama katliamı" olarak tarihe geçen en büyük katliamda, kentte yaşayan her 10 kişiden biri hayatını kaybetti. Ölümünden sonra yönetimi devralan Beşar Esad, ne yazık ki babasının izinden gitti… Peki Hafız Esad kimdir? Beşar Esad kimdir?

  • 1
  • 16
HAFIZ ESAD KİMDİR?
HAFIZ ESAD KİMDİR?

1971-2000 yılları arasında Suriye devlet başkanlığı yapan Hafız Esad, Lazkiye eyaletinin Kardaha şehrinde, 6 Ekim 1930'da doğdu.

Babası Ali Süleyman Esad, Fransız yanlısı Alevi liderlerinden biriydi ve Alevilerin Fransız mandası altında kalmasını, kurulacak Suriye devletinde yer almamasını istiyordu.

Ali Süleyman, yıllar sonra oğlu Hafız'ın kendisinin kurulmasına karşı çıktığı devleti ele geçirip özel mülküymüş gibi yöneteceğini; Suriye'yi ve sivillere yönelik katliamları, torunu Beşar Esad'a miras bırakacağını henüz bilmiyordu.

Bir Nusayri ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Hafız Esad'ın çocukluğu maddi zorluklarla geçti. Hafız Esad, asker olmak istedi.

1955'te Hums Askeri Akademisi'nden pilot subay olarak mezun oldu ve 1958 yılında "gece savaşı eğitimi" görmek amacıyla SSCB'ye gönderildi. Yurduna döndükten sonra uzun yıllar orduya hizmet eden Esad, Hava Filosu Komutanlığına kadar yükseldi.

  • 2
  • 16
1961’DE ORDUDAN ATILDI
1961’DE ORDUDAN ATILDI

1961'de Mısır Devlet Başkanı Nasır'ın başını çektiği Pan-Arap ütopyasını gerçekleştirmeye çalışan "Birleşik Arap Cumhuriyeti"nden Suriye'nin çekilmesine karşı çıktığı için, 1961'de Silahlı Kuvvetler'den atıldı.

Ordudan ayrıldıktan sonra 16 yaşından itibaren üyesi olduğu Baas Partisi'nin askeri kanadında kilit bir görev üstlendi ve 1963'te gerçekleştirilen darbede önemli rol oynadı.

Esad, 1966'da Baas Partisi'nin Suriye kolu içindeki radikal ve bağımsızlık yanlısı kanadın, barışçı kanadı devirmesinin ardından, partideki hizmetlerinin karşılığında Şubat 1966'da Savunma Bakanı oldu.

  • 3
  • 16
DARBE İLE İKTİDARI ELE GEÇİRDİ
DARBE İLE İKTİDARI ELE GEÇİRDİ

1969-1970 yılları arasında Baas Partisi'nin sivil ve askeri kanatları arasında baş gösteren iktidar mücadelesinde etkin biçimde yer aldı.

Bu çatışmayı doruğa çıkaran Filistinlilerle Ürdün ordusu arasında çıkan Ürdün İç Savaşı'nda, hangi tarafın tutulacağı tartışmalarının ülkeyi böldüğü dönemi atlattı.

13 Kasım 1970'te bir darbe yaparak dava arkadaşı Salah Cedid'i devirdi ve iktidarı ele aldı.

Mart 1971'de tek aday olarak girdiği devlet başkanlığı seçimini, oyların yüzde 99,2'sini alarak kazanan Hafız Esad, Suriye'nin ilk Alevi (Nusayri) Devlet Başkanı oldu ve ölene kadar da bu görevi sürdürdü.

  • 4
  • 16
ÇIKAN AYAKLANMALAR ACIMASIZCA BASTIRILDI
ÇIKAN AYAKLANMALAR ACIMASIZCA BASTIRILDI

O günden bugüne Esad ailesi, Suriye'ye tapulu mülk gözü ile baktı ve yönetimi ona göre şekillendirdi.

1970'lerden bu yana Suriye, Esad'lar tarafından bir aile şirketi gibi idare edildi, soyuldu. Ülkenin kaynakları, aile mensupları tarafından dışarı taşınırken, çıkan ayaklanmalar acımasızca bastırıldı.

  • 5
  • 16
SURİYE’NİN YÖNETİMİ NASIL ESAD AİLESİNİN ELİNE KALDI?
SURİYE’NİN YÖNETİMİ NASIL ESAD AİLESİNİN ELİNE KALDI?

Bakanlar kurulu, bakanlıklar ve parlamento, baba Esad'ın elindeki kuklalar gibiydi. Bu sebeple adı geçen oluşumlar, ülke yönetiminde hiçbir zaman gerçek söz sahibi olmadı.

Suriye'yi asıl idare edenler, bizzat aile mensupları tarafından yönetilen ordu ve istihbarat kurumlarıydı.

Ordu ve istihbarat, hükümete ve parlamentoya değil, yalnızca Hafız Esad'a bağlıydı ve bir tek ona hesap verirlerdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN