Arama

Dünyanın yeni harikası

Mayalardan kalan Chichen Itza, piramitler, tapınaklar, sütunlarıyla Mayalardan kalma şehir milattan sonra 1200'lü yıllara kadar kutsal şehir merkezlerinden biriydi. İspanyol sömürgecilerin şehri istilasında şehir oldukça zarar görse de Mayaların astronomi ve matematikte oldukça ileride olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Dünyanın yeni harikası

Chichen Itza, piramitler, tapınaklar, sütunlarıyla Mayalardan kalma şehir milattan sonra 1200'lü yıllara kadar kutsal şehir merkezlerinden biriydi.

Dünyanın yeni harikası

Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda bulunan piramit, bu yarımadanın ismi ile anılır. Burası Yucatan'ın dinini merkezi sayılır. Mayaların mimari ve kültürel olarak bütün özelliklerini taşır. Chichen Maya dilinde "kuyu ağzı" anlamına gelir. Şehirde bulunan bölgenin en büyük iki obruğu hem şehrin suyunun depolanmasına hem de tanrılarına sundukları kurbanlar için yapılan törenlerde kullanıldı.

Dünyanın yeni harikası

Şehir, milattan sonra 600 ile 900 yılları arasında önemli bir ekonomik güçtü. Aynı zamanda tüm güney ve Orta Amerika'da ki ticari yolları kontrol ediyordu.

Chichen Itza'nın tek bir kral tarafından değil çoklu bir yönetici grubu tarafından yönetiliyordu. Şehrin tüm binaları birbirine "Beyaz Yol" adı verilen taş döşeli yollar ile bağlanıyordu.

Dünyanın yeni harikası

Şehir, 1250 yılı civarında eski önemini kaybetmeye başladı ve Chichen Itza'ya İspanyol sömürgeciler geldiğinde önemli bir zarar görse de hiçbir zaman tamamen terk edilmedi.

1400'lerde insanlar Chichen Itza'yı ormana terk ettiler. Şaşırtıcı mimari ve sanat eserleri bıraksalar da, şehrin sakinleri evlerini neden terk ettikleri konusunda hiçbir kanıt bulunmaz. Bilim adamları, kuraklıkların, fetih ve hazine için kraliyet arayışlarının Chichen Itza'nın çöküşüne neden olduğunu söylüyorlar.

Dünyanın yeni harikası

Mayalar, piramidi astronomi ve matematik bilimi ile sistemli bir çalışma yürütmek amacıyla bu piramidi yaptılar. Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş olan piramit günümüzde Meksika'nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanı olma özelliğine sahiptir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN