Arama

Yeni bir roman formatı: Insta-Roman

Genç okurlara sosyal medya platformları üzerinden ulaşmayı hedefleyen New York Halk Kütüphanesi, Kafka’nın Dönüşüm’ü ve Lewis Carroll’ın Alice Harikalar Diyarında’sı gibi klasik hikâyeleri kısa animasyonlarla tanıtıyor.

Yeni bir roman formatı: Insta-Roman
Yayınlanma Tarihi: 5.9.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 05.09.2018 18:44

Hayata geçirilen projede New York Halk Kütüphanesi, "Instagram hikayelerinde yemekler, kediler, bebekler, arkadaşlar, arkadaşların bebekleri, arkadaşların bebeklerinin kedileri gibi pek çok görüntü var. Peki, hikâyeler nerede?" sorusunu soruyor.

Ayrıca kitaplar, yine instagramın hikâyeler kısmında bölüm bölüm yayımlanıyor. Her hikâyenin illüstrasyonları farklı bir sanatçıya ait. Hesabın tasarımında da romanlar "highlights" kısmında toplanıyor ve Instagram'ın bu özelliği, gerçek bir kütüphane rafı gibi kullanılıyor.

New York Halk Kütüphanesi, dijital medyanın imkanlarından en iyi şekilde faydalanan öncü kurumlardan biri. Kütüphanenin instagram hesabından geçtiğimiz günlerde paylaşmaya başladığı yeni projesi, dijital mecralar sayesinde okuma deneyimimizin geçirebileceği değişimlere dair fikir veriyor.

New York Halk Kütüphanesi yetkilileri, önümüzdeki günlerde, Kafka'nın Dönüşüm'ü dahil daha pek çok klasik metni "insta-novel" (insta-roman) formatında okuyucuyla buluşturmayı ve buradaki birikimle yeni nesil bir dijital kütüphane oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

New York Halk Kütüphanesi, grafik sanatçısı Magoz'la işbirliğine giderek, Lewis Carroll'un klasik metni Alice Harikalar Diyarında'yı bir "instagram öyküsü" formatında takipçileriyle paylaştı. Instagram'ın son dönemde giderek popüler olan "öykü" (story) özelliği sayesinde kitabın sayfaları arasında rahatça geçiş yapılabiliyor.

Magoz imzalı animasyonlar da dijital mecranın bu yeni okuma biçimine neler katabileceğine dair ipuçları veriyor. Ekranda her biri birer kitap sayfası olarak işleyen "story"ler arasında hızlıca ilerlerseniz, "flip-book" tarzı, sayfaları elle hızlıca çevirince görülen türden bir animasyona şahit olabiliyorsunuz.

Projeyi hayata geçiren şirketin ortağı Corinna Falusi, "Instagram farkında olmadan online okurlar için müthiş bir kitaplık formatı yarattı. Sayfaların çevrilmesinden içeriği okurken parmağını koyduğun noktaya kadar her şey, aslında bir kitap okurken yapılanların aynısı. Biz de okumanın ne kadar değerli bir aktivite olduğunu, özellikle de günümüz eğitim sisteminde öneminin ne kadar arttığını bu projeyle göstermek istedik." yorumunda bulundu.

(Sabitfikir, Yeni bir roman formu mu doğuyor? Huzurlarınızda "insta-roman")

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN