Arama

Filistin'deki tarihi camilerde ramazan coşkusu

Nablus'un tarihi camilerinde ramazanda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Manevi bir atmosferde ibadet etmek isteyen Filistinliler, teravih namazlarını özellikle Büyük Cami, El-Hadra, En-Nasr, El-Beyk gibi tarihi camilerde kılmayı tercih ediyor.

Filistin’deki tarihi camilerde ramazan coşkusu
Yayınlanma Tarihi: 30.5.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 30.05.2018 18:08

İşgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Nablus kentinin "El-Belde el-Kadime" olarak ifade edilen eski şehir bölgesinde Filistinliler, ramazan coşkusunu tarihi camilerde yaşıyor.

Nablus'un en kadim mabetlerinden El-Hadra Camisi'nin de arasında olduğu tarihi camiler, ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor. Kentte bulunan 102 camiden 9'unun geçmişi, yüzyıllar öncesine dayanıyor.

Manevi bir atmosferde ibadet etmek isteyen Filistinliler, teravih namazlarını özellikle tarihi Büyük Cami, El-Hadra, En-Nasr, El-Hanbeli, Es-Satun, El-Beyk, El-Hadr ve El-Enbiya camilerinde kılmayı tercih ediyor.

800 yıllık tarihi cami

El-Hadra Camisi İmamı Mahir el-Harraz, tarihi dokusuyla şehirdeki modern camilerden ayrılan El-Hadra'nın 800 yıllık bir geçmişe dayandığını ve burada ibadet etmenin farklı bir lezzet olduğunu belirtti.

El-Hadra Camisi, oğlu Hazreti Yusuf'un ayrılığına dayanamayan Hazreti Yakup'un giderek sürekli hüzünlendiği mağaranın üzerine inşa edildiğini ve çevredeki yeşil alanlara atfen camiye Arapçada "yeşil" anlamına gelen El-Hadra ismi verildi.

Geçmişten bu yana muhafazakâr bir toplumu olan Nablus şehrinde camilerin, ramazan ayında dolu olduğunu ve halkın teravih namazlarına akın ettiğine dikkati çeken Harraz, "Tarihi Nablus kentinin ramazan ayında manevi atmosferi bir başka güzel." dedi.

Tarihi camilerde ibadet

Nablus sakinlerinden Beha Gassan da ramazan ayında okunan ilahiler, aşirler ve salavatlarla manevi atmosferin yoğun olduğu tarihi camilerde namaz kılmayı tercih ettiğini ifade etti.

Gassan,"Bu manevi hazzı, ramazan ayının son on gününde daha çok hissediyorsunuz. Arkadaşlarımla teravih, gece namazı ve teheccüt kılmak için devamlı buraya geliyoruz." dedi.

Nablus Vakıflar Müdürlüğü'nde görevli camilerin denetmeni Musa el-Harraz da tarihi camilerin, modern yapılardan farklı bir atmosfere sahip olduğunu belirterek, insanların bu camilerde feyiz içinde ibadet ettiğini söyledi.

Şehirdeki En-Nasr Camisi'nin Kudüs'ün Selahaddin Eyyubi komutanlığında fethinin ardından İslam ordusunun zaferine tanıklık ettiğini aktaran Harraz, El-Beyk Camisi'nin tarihinin de Osmanlıya uzandığını sözlerine ekledi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN