Arama

Arakanlı Müslümanların 80 yıllık çilesi

Müslümanlara yönelik şiddetin had safhaya çıktığı olayların başında Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlara yapılan katliam geliyor.

Arakanlı Müslümanların 80 yıllık çilesi
Yayınlanma Tarihi: 7.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 07.09.2017 14:56

Arakan'da Müslümanlara yönelik ilk saldırı, 1938 yılında yaşandı. 1942'deki "Kerbela-yı Arakan"da 150 bin Müslüman katledildi. 1978'deki katliamda 200 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı.

İlk başta pagan bir krallık olan Myanmar'da, Hindistan ve Çin'in etkisiyle Budizm gelişti. Müslüman tüccarların bölgeye gelmesi sonucunda halkının bir kısmı İslamiyet'e geçen ülkede, 1430 yılında Arakan İslam Devleti kuruldu. İlk sultanı da Süleyman Şah oldu. Arakan İslam Devleti, 1784'e kadar bölgeye hükmetti ve önemli bir ekonomik güç oldu.

İslam devletinin yıkılmasının ardından kurulan Burma Sultanlığı, bölgeye tam olarak hâkim olamadı. 19'uncu yüzyılda İngiltere'nin Arakan'ı işgal etmesi ise ülkedeki tüm etnik ve dini dengelerin değişmesine neden oldu. O tarihe kadar, Arakan'ın yerlileri Müslüman Rohingyalar ve Budist Rakhineler arasında zaman zaman gerilim yaşansa da ikili çatışmalar ve Müslümanların sömürülmesi, 1826'da başlayan ve 120 yıl süren İngiliz işgalinden sonra başladı.

İLK SALDIRI 1938'DE YAŞANDI

Arakan'da Müslümanlara yönelik ilk saldırı 1938'de yaşandı. 1942'deki "Kerbela-yı Arakan"da 150 bin Müslüman katledildi. 1978'deki katliamda 200 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı.

Müslüman Rohingya halkına karşı Budist çetelerin gerçekleştirdiği korkunç saldırıda binlerce Rohingyalı Müslüman öldürüldü, birçoğu komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Ardından, 28 Mart 1942'de, Minbya şehrine bağlı Çanbilli Köyü'nde başlayan, daha sonra da bütün Arakan'a yayılan çatışmalarda, Budistler, 150 bin Müslüman Rohingya'yı katletti. Arakanlılar bu olayı "Kerbela-yı Arakan" diye nitelendirdi. Katliamdan sonra çok sayıda Arakanlı Müslüman, mülteci olarak başta Bangladeş olmak üzere komşu ülkelere sığındı.

MUSON OPERASYONU VE SONRASI

İngilizlerin 1948'de ülkeden çekilmelerinin ardından eski adı Burma olan Myanmar bağımsızlığını kazandı. Bu dönemde, Müslümanlara yönelik saldırılar daha da arttı. 1954'te Myanmar ordusu, Muson Operasyonu adını verdiği kanlı bir saldırı ile Müslümanlara saldırdı. Aynı sene binlerce sivil Rohingya, Müslüman direnişçilere yardım ettikleri bahanesiyle ya katledildi ya da ülkeden sürüldü. İnsan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, 1962-1984 yılları arasında 20 bin Arakan Müslümanı öldürüldü. Yüzlerce kadına tecavüz edildi ve mal varlıklarına el konuldu.

KENDİ ÜLKELERİNDE VATANSIZ STATÜSÜNE DÜŞÜRÜLDÜLER

1978'de hükümet, Arakanlılara yönelik Kral Dragon Operasyonu'nu başlattı. Yüzlerce Müslüman tutuklandı, işkence gördükten sonra öldürüldü. 200 bine yakın Arakanlı Müslüman da Bangladeş'e sığındı. 1982'de çıkarılan yeni vatandaşlık kanunu ile "milli unsur" kategorisinden çıkarılan Arakanlı Müslümanlar, kendi ülkelerinde vatansız statüsüne düşürüldü. 1990'lı yıllar Arakanlı Müslümanlar için kolay olmadı. Yaşanan baskılar ve çatışmalar sonucunda 1992'de Arakanlı Müslümanlar Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı. Ekim 2012'de Budistlerin Arakan Eyaleti'nin başkenti Sittwe çevresinde Müslüman köylere saldırıp ateşe vermesi, yeni bir katliamı gündeme getirdi. 250'ye yakın Müslüman'ın öldürüldüğü olaylarda, yaklaşık 140 bin kişi yer değiştirmek durumunda kaldı. O günden bu yana çatışmalar sürüyor. Tüm dünyanın dikkatini çeken son katliam ise 25 Ağustos'ta yaşandı.

AMAÇ MÜSLÜMANLARI BÖLGEDEN ARINDIRMAK

Arakan'da yüz binlerce Müslüman'ın Budist çeteler ve ordu güçlerinin hedefi haline geldiğine dikkat çeken Uluslararası Kriz Grubu, Myanmar Hükümetinin, çetelerle mücadele etmediğini duyurdu. Bangladeş de, Myanmar ordusunun mültecilerin geri dönmesini engellemek için sınıra mayın döşediğini açıkladı. Myanmar İnsan Hakları Ağı da 'Müslümanlardan arındırılmış bölgeler' oluşturulduğuna dikkat çekti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN