Arama

Almanya’ya tazminat şoku

Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, Almanya'nın Polonya'ya 2. Dünya Savaşı sebebiyle 1 trilyon dolar ödemesi gerektiğini öne sürdü.

Almanya’ya tazminat şoku
Yayınlanma Tarihi: 6.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 06.09.2017 10:35

Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, 1945-1947 yılları arasında Dünya Savaşı'ndaki maddi kaybın 1 trilyon dolar "ya da daha fazla" olduğunu öne sürerek, Almanya'nın kendilerine bu miktarda tazminat ödemesi gerektiğini iddia etti. Waszczykowski, bu konuyu Almanya ile ciddi bir şekilde görüşmeleri gerektiğini söyledi.

HÜKÜMET ANITLARI DA KALDIRACAK

Ağustos ayında yapılan bir ankette "Almanlar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonyalılara karşı işledikleri soykırım suçu için Polonya'ya tazminat ödemeli mi?" sorusuna "evet" cevabını verenlerin oranı yüzde 68 oldu. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda dahil ülkenin önde gelen siyasilerin dile getirdiği tazminat talebi bir aydır ülkede kampanyaya dönüştürüldü. Polonya'da iktidarda olan sağcı yönetimin, Nazilere karşı kazanılan zafer için yapılan anıtları kaldırmak istediği biliniyor. Polonya hükümeti de Almanya'nın tazminat ödemesinin "ahlâki yükümlülüğü" olduğunda ısrar ediyor. Nazi Almanyası 1939'da Polonya'yı işgal ederek 2'nci Dünya Savaşı'nı başlatmış, 1945'de biten işgal sırasında 6 milyon Polonyalı hayatını kaybetmişti.

MERKEL BAKLAYI AĞZINDAN ÇIKARDI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile ilişkilerinin geleceğini ekim ayında masaya yatıracağını belirterek, buna üyelik müzakerelerinin askıya alınması veya sona erdirilmesine dair tartışmanın da dahil olduğunu söyledi. Merkel, ekimdeki görüşmelerde Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin devam edip etmeyeceğine de karar verileceğini dile getirdi. Merkel, önceki gün partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) meclis grubunda yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin durdurulması konusunu AB'deki meslektaşları ile ekim ayında görüşeceğini tekrar etmişti. AB liderleri, 19-20 Ekim'de Brüksel'de bir araya gelecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN