Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • İnsanlık dışı abluka çocuk ölümlerini arttırdı

İnsanlık dışı abluka çocuk ölümlerini arttırdı

Gazze Şeridi’nde, yurt dışında tedavi için sevk işlemlerinin durdurulması nedeniyle Filistinli bir çocuk daha hayatını kaybetti. Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi'nde yıllardır devam eden ablukanın yanı sıra yaşanan elektrik krizi nedeniyle mumlara bağlı bir hayata mahkum edilen Filistinler, zor insani koşullar altında hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

İnsanlık dışı abluka çocuk ölümlerini arttırdı
Yayınlanma Tarihi: 29.6.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 29.06.2017 10:16

Gazze Şeridi'nde, yurt dışında tedavi için sevk işlemlerinin durdurulması nedeniyle Filistinli bir çocuk daha hayatını kaybetti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İki yaşından küçük Yusuf el-Aga, yurt dışında tedavi için sevk işlemlerinin durdurulması nedeniyle Gazze'deki Er-Rantisi Hastanesi'nde vefat etti." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Aga'nın vefatıyla yurt dışında tedavi olması için izin alamadığından dolayı ölen çocukların sayısının 12'ye çıktığı kaydedildi.

Gazze'deki Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu Riş, düzenlediği basın toplantısında, Gazze dışında tedavinin engellenmesi nedeniyle son aylarda 3'ü çocuk 11 hastanın vefat ettiğini dile getirerek, bölgedeki sağlık durumunun "çok tehlikeli" bir dönemden geçtiğini belirtmişti.

Ebu Riş, geçen ay bin 622 Gazzeli hastanın sevk işleminin reddedildiğini aktarmıştı. Gazze'deki binlerce hasta, Kudüs, İsrail ve Batı Şeria'daki hastanelerde tedavi görebilmek için İsrail'in kontrolündeki Beyt Hanun Sınır Kapısı'na yönelmek zorunda kalıyor.

Hastaların sınır kapısına gitmeden önce Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na bağlı Gazze dışındaki tedavi işlemleriyle ilgilenen birimden sevk kağıdı alması gerekiyor. Söz konusu evrak ise Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı'na iletiliyor.

Elektrik kesintileri 20 saati buluyor

Bu arada, Gazze'de günlük 20 saati bulan elektrik kesintileri Filistinlilerin günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor.

Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi'nde yıllardır devam eden ablukanın yanı sıra yaşanan elektrik krizi nedeniyle mumlara bağlı bir hayata mahkum edilen Filistinler, zor insani koşullar altında hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

Evler, kesintinin olmadığı 4 saatlik zaman diliminde bir anda çalıştırılan elektrikli aletlerin sesleriyle adeta küçük birer atölyeyi andırıyor.

Filistinli Mahmud Teyyim ile ailesinin yaşadığı ev de bunlardan sadece biri. Teyyim ailesi günde 20 saati bulan elektrik kesintilerinin uyku düzenlerini de altüst ettiğini söyledi.

Akşam vakitlerinden sonra mumlara bağlı bir hayat yaşadıklarını anlatan Filistinli anne Meryem Teyyim (52), elektriğin verildiği saatlerin, aydınlatıcı lamba ve cihazları şarj etmek için yeterli olmadığını ifade etti.

Henüz ortaokul öğrencisi olan 12 yaşındaki Ferah Teyyim ise okul günlerinde mum ışığında ders çalışmak zorunda kaldığını ve bunun kendisi için çok yorucu olduğunu anlattı.

Gazze'deki elektrik santralinde geçen nisan ayında üretimin durmasının ardından İsrail, bölgenin tek enerji kaynağı haline gelmişti. İsrail, Gazze'nin 450 megavat olan elektrik ihtiyacının 120 megavatını karşılıyordu.

Filistin yönetimi, İsrail'den alınan elektrik için tahsis edilen aylık ödenekte yüzde 30'luk kesintiye gitmiş, bunun üzerine İsrail hükümeti Gazze'ye verilen elektriği kısma kararı almıştı. İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektrik arzını 32 megavat düşürmesinin ardından elektrik krizinin daha da derinleşmesinden endişe ediliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN