Arama

İTÜ’de verilerin notalara yolculuğu

İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik ileri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) CERN’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan (LHC) elde edilen verilerle gerçek zamanlı senfoni konseri gerçekleştirildi.

İTÜ’de verilerin notalara yolculuğu
Yayınlanma Tarihi: 5.2.2019 17:54:06 Güncelleme Tarihi: 08.10.2018 16:35

"Dark Matter: The Sound of New Physics" isimli etkinlik, İTÜ MİAM ev sahipliğinde Maçka Kampüsümüz'de gerçekleşti. CERN'de bulunan dünyanın en büyük ve kapsamlı parçacık çarpıştırıcısından elde edilen bilimsel veriler Art@CMS bünyesinde birkaç yıl önce müzikle tanıştı. Yeni fizik kapsamında Birmingham Üniversitesi'nden Dr. Scott Wilson ile İTÜ MİAM Öğretim Üyemiz Dr. Konstantinos Vasilakos tarafından CERN iş birliğiyle gerçekleştirilen projede LHC'den elde edilen ham bilimsel verilerle senfoni yaratan ekip, müziğe farklı bir bakış açısı getirdi. Konser kapsamında çok sayıda elektronik müzik sanatçısının da bir araya gelerek doğaçlama yaptıkları bir performansın yanı sıra görsel şovlara da yer verildi.

BİLGİSAYAR YAZILIMINDAN MÜZİĞE YOLCULUK

Bilim ve sanatın birlikteliğinden doğan bu projede, anlık olarak sanatçıların bilgisayar üzerinde oluşturdukları yazılım kodları müzik notalarına dönüşüyor ve dinleyicilere alışılmışın dışında bir elektronik müzik deneyimi sunuluyor. Konser boyunca kodlar üzerinde düzenlemeler yapan sanatçı grubu notaları benzersiz hale getiriyor.

DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ÇARPIŞTIRICISI AYNI ZAMANDA ORKESTRA

Evrenin doğasının araştırıldığı CERN, aynı zamanda bir grup bilim adamı ve sanatçının ortak çalışmasıyla büyük bir orkestranın da merkezinde yer alıyor. "Live Coding" yöntemiyle anlık verilerin elektronik müzikte olduğu gibi yazılım geliştiricisi sanatçılar sayesinde müzik notalarına dönüştürülerek LHC'nin de içinde bulunduğu büyük bir senfoni orkestrasına dönüşüyor. Bu sırada atom altı parçacıkların senfoniyle eş zamanlı ve parçacık fiziği ile uyumlu görüntüleri de dinleyicilere doğayı anlamlandırabildiği görsel bir şölen sunuyor.

Art@CMS NEDİR?

Art@CMS, Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı'nda dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda Compact Muon Solenoid (CMS) deneyinin eğitim ve sosyal sorumluluk girişimidir.

Art@CMS, halkın ve özellikle de gençlerin Yüksek Enerji Fiziği (HEP) alanındaki bilimsel araştırmalara duyulan heyecanı artırmayı amaçlamaktadır. Böylece, parçacık fiziği araştırmasının eğitim ve topluma katkısının daha iyi anlaşılması için LHC bilimsel topluluğu, sanat dünyası ve eğitim toplulukları arasında uzun soluklu çalışmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN