Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Kasım 29, 2018
Depresyona götüren gıdalar

Kötü diyet ve kötü zihinsel sağlık için katkıda bulunan unsurlardan başta geleni işlenmiş ve rafine edilmiş yiyeceklerdir. Londra Üniversitesi Kolejinde (University College London) araştırmacılar işlenmiş besinleri yüksek oranda içeren diyetlerin depresyon riskini artırdığını ve öte yandan çok sebze, meyve ve balık yemenin depresyon riskini azalttığını bulmuşlardır.

KAÇINILMASI GEREKEN DİĞER YİYECEK VE İÇECEKLER

Diyetin mineral ve vitaminlerden zengin olması için kaçınılması gereken bazı yiyecek ve içecekler şunlardır:

1. Alkol: İnsanlar kendilerini iyi hissetmek için alkol alsalar da, ironik olarak alkol bir depresandır! Yani çökkünlük veren, depresyona yol açan içecektir. Psikologlar Kraliyet Birliğine göre alkol eroin, esrar gibi yasal olmayan ilaçlardan daha fazla zarara neden olmaktadır. Pek çok insan sorunlu içicidir.

2. Kafein: İnsanların çoğu kafeini kendilerini uyanık tuttuğu için tercih eder ama kafeinin onu içmediğiniz zaman ortaya çıkan geri çekilme etkisi nedeniyle arzu edildiğini çoğu kimse bilmemektedir. Böylece gece içmediğiniz zaman uyanıklık durumunda ve duygu durumda ve performansta azalmaya neden olur. Tekrar kafeinli bir içecek aldığınızda bunlar düzelir ama işlevlerinizi 'normalin' üstüne taşıyıcı bir etkisi yoktur. Bazı çalışmalarda yatkın kişilerde anksiyeteyi artırabildiği gösterilmiştir.

3. Hazır yemekler: Bunların bazıları sağlıklı görünse de, etiketlere aldanmayın. Koruyuculardan ve damak zevki vermesi için eklenen şeker, tuz ve yağdan yoksun evde pişmiş yemekler genellikle daha sağlıklı bir seçenektir.

4. Fast food: Bazı fast food şirketleri ürünlerinin kalitesini artırmış olmasına ve bazı sağlıklı alternatifler sunmuş olmasına karşın, yine de bu tür gıdalar depresyona yakalanmaya zemin hazırlarlar.

5. Cips: Avrupa'da atıştırmalıklar için en fazla cips yiyenler İngilizlerdir. Kişi başına yılda 150 paket cips tüketilmektedir. Yağ, tuz ve şeker gibi pek çok zararlıyı gizlice içinde barındırır cipsler. Kısa süre önce, İngiliz Kalp Vakfı uzun dönemli sağlık etkileri nedeniyle çocukların çok daha az cips yemesi için bir kampanya başlatmıştır.

6. Gazlı içecekler: Bu içecekler diş sağlığınız ve kan basıncınız için zararlıdır.

7. Yüksek glisemik indeksli yiyecekler: Bu yiyecekler kan şekerini hızla yükseltir, sonra da pankreas bezi insülin salgılayarak şekeri düşürür. Bu defa da fazla düştüğü için kişi tekrar acıkır. Bunlar arasında pek çok kahvaltılık gevrek ve kek vardır. Bunlar hemen enerji verir, ama bu enerji uzun sürmez. Tekrar çok çabuk kendinizi aç hissedersiniz ve yine bir yerlerden atıştırmalık ararsınız.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN