Arama

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay
Mart 9, 2018
Artık yeter!

Sayın Cumhurbaşkanımızın, dün 8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle yaptığı konuşma içinde gündeme getirmiş olduğu konuların birtakım kesimlerce maksadının dışına çıkarılmaya çalışıldığını düşünüyorum. Kendisi tarafından uzun bir konuşma içinde, kadının değerini çok çarpıcı ifadelerle ve örneklerle ortaya konuldu. Bu arada, "Kur'an, Sünnet, İcma ve Kıyas" gibi dinin özünü ilgilendiren kavramlar ve bu kavramların önemi de gündeme getirildi. Neticede bu kavramlardan habersiz kimselerin ya da şöhret elde etmek için yanlış içtihatlarla görüşlerini insanlara çeşitli mecralar vasıtasıyla ulaştırmaya çalıştıklarından söz etti. İşte burada, bu yanlış içtihatlarla vardıkları noktaları kabul edemeyeceğini ortaya koyarak, farazi birtakım hususlarla bugünün insanına hitap edilemeyeceğini de vurguladı. Kanaatimce Sayın Cumhurbaşkanımız, "zamanın değişmesiyle birlikte verilen hükmün yani yapılan içtihadın da değişebileceği" şeklindeki bir Mecelle kuralından yola çıkarak, günümüz insanın realitesini de ihtiyaçlarını da göz önüne alarak konuşmamız gerektiğini gündeme getirmek istedi. Ama maalesef görüşleri birtakım kimselerce başka taraflara çekildi.

Bugün ülkemizde din üzerine söylenen sözler ve yapılan konuşmalar; dinî konularda yaşanan tartışmaların temelinde Sevgili Peygamberimizin "İnsanlara akılları nispetinde konuşunuz." hadisine uymayışımız vardır. Derin bir akademik konuyu veya detay bir mevzuyu, ulu orta TV Açık Oturumlarında tartışmak da ve bir dinî kimlik taşıyan kişide "olmaması gereken" üslupla konuşmak da bugünün önemli problemlerinden biridir. Yine bu hususa da dikkat çektiğini düşünüyorum Sayın Cumhurbaşkanımızın... "Biliyorum birileri bizi tefe koyup çalacak. Rabbim bizi tefe koymasın" endişesini haklı çıkaran dedikodulara rağmen gündeme getirilen konu son derece önemlidir. Artık yeter!.. Her birimizin yukarıdaki hadis çerçevesinde konuşma idealimiz ve amacımız olmalıdır. Yoksa taraflı medya, kimi hocaların sözlerini cımbızlayarak yeni gündemler oluşturmak için hazır kıta bekliyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bugünkü "Dinimiz İslam ve kitabımız Kuran-ı Kerim, kıyamete kadar caridir" sözleri, "Biz dinde reform aramıyoruz" ifadesi ve "Müslümanlar sürekli kendilerini geliştirmek durumundadır" tespiti de asıl maksadın ne olduğunu ortaya koymak için yeterlidir kanaatindeyim.

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN