Arama

Cadde-i kebirin yaşlı bekçisi “Mısır Apartmanı”

1910 yılında, yıkılan Trocadero Tiyatrosu’nun yerine, Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak yaptırılmış olan Mısır Apartmanı şıklık ve zerafetin göğe doğru 6 kat uzandığı bir mekândır.

Cadde-i kebirin yaşlı bekçisi “Mısır Apartmanı”
Yayınlanma Tarihi: 18.4.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 18.04.2018 00:39

İSTİKLAL CADDESİNİN İNCİLERİNDEN BİRİ

"Yıllara meydan okuyup dimdik ayakta kalan ve geçmişinde bir sembol gibi yükselen tarihe tanıklık etmiş bir yapı…"

Adına şarkılar yazılan ve İstanbul'un en güzel caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi – eski adıyla Cadde-i Kebir -, sahip olduğu tarihi doku ile büyük bir öneme sahip. İstiklal Caddesi'nin sahip olduğu bu tarihin son 115 yılına şahitlik yapan bir apartman var. Yirminci yüzyılın başlarında yaygın olan 'Art Nouveau' mimari üslubuyla inşa edilen bu apartman, günümüzde yaşlı bir bekçi gibi İstiklal Caddesi'nden gelip geçeni izleyen bir "Mısır Apartmanı"dır.

BİR ÇOK OLAYA TANIK OLDU

İstanbul'un ilk betonarme yapılarından olan "Mısır Apartmanı," ünlü isimlere ev sahipliği yapmış ve birçok olaya tanık olmuştur. Yapımına 1905 yılında başlanan bina, Mısır Eyaleti yöneticilerinden Abbas Halim Paşa tarafından Ermeni asıllı mimar Hovsep Aznavuryan'a yaptırılmıştır. Yapımı 1910 yılında tamamlanan bina, ilk olarak Abbas Halim Paşa'ya kişisel bir konut olarak hizmet etmiştir.

Ancak 1934'de paşanın ölümünden sonra varisleri tarafından katlara bölünmüş ve bir apartmana çevrilmiştir. 1940 yılında dönemin iş adamlarından Hayri İpar tarafından satın alınan "Mısır Apartmanı," uzun süre İpar ailesinin mülkiyetinde kalmıştır.

Ancak Hayri İpar'ın Brezilya'ya yerleşmesiyle, kaderine terk edilmiştir. 2000 yılında Koray Holding tarafından %70'i satın alınan apartman, geniş çaplı bir restorasyona tabi kılınmıştır. "Mısır Apartmanı" 5 yıl içerisinde büyük ölçüde restore edilmiştir.

FRANSA'DAN GETİRİLDİ

Mısır Apartmanı, 6 kat olarak inşaa edildi. Binanın statik projesi Fransa'daki bir statik büro tarafından yapıldı ve özel olarak hazırlanan malzemeler de Paris'ten getirildi. Binada o dönemin Ortadoğu ve Avrupa mimarisinin örnekleri görülmekte. Art Nouveau tarzındaki bina dünyaya konak olarak gelmiştir. Abbas Halim Paşa'nın kızları, bu özel apartmanı 1940 yılında Türkiye'nin şeker krallarından Hayri İpar'a sattı.

İPAR AİLESİ SATIN ALDI

Mısır prenslerinden Abdülhalim Paşa'nın Kahire'de doğan oğlu Abbas Halim Paşa, İsviçre'de okudu ve 1902'de İstanbul'a geldi. Bina, Ermeni mimar Aznavuryan'a konak olarak yaptırıldı. 1905'te inşaatına başlanan bina, 5 yılda tamamlandı. Apartmana, Hollywood yıldızı Virginia ile evli olan Hayri İpar'ın oğlu Ali yerleşti. Aile burada ihtişamlı balolar ve çok önemli toplantılar organize etti.

ÖNEMLİ İSİMLERE YUVA OLAN BİR YAPI

Geçmişine bakmaya devam ettiğimizde, daha önceden de belirtildiği gibi "Mısır Apartmanı"nın önemli isimlere yuva olduğunu görürüz. Bunlardan ilki; şair Mehmet Akif Ersoy'dur. 10 yıl kaldığı Mısır'dan 1936 yılında geri dönen Mehmet Akif Ersoy, ölümüne kadar bu apartmanda yaşamıştır. Bu apartmanı kendine yuva edinen bir diğer şair ise Mithat Cemal Kuntay'dır. Rivayetlere göre İsrail gizli servisi MOSSAD'ın temellerinin bu apartmanda atılmış olması, "Mısır Apartmanı"nın tanık olduğu olaylardan en önemlisidir diye düşünülmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün dişçisi Musevi asıllı Sami Günzberg'in muayenehanesi de Mısır Apartmanı'nda bulunuyordu. Diş muayeneleri için Atatürk'ün binaya ziyaretlerde bulunduğu bilinmektedir. Apartmanda ayrıca Cumhuriyet'in ilk yıllarında önemli moda ve dikimevleri de bulunmaktaydı.

Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı da sık sık apartmanı ziyaret etti. İsim yelpazesi öyle renklere sahip ki, siyaset adamı Hüsamettin Cindoruk'un 55 yıldır ofis olarak kullandığı daire üçüncü katta bulunmakta.

İsrail'in kurucusu Ben Gurion'un emri ile 1946 yılında İstanbul'a gelen Reuven Shiloah'ın bir yıl sonra bu apartmanın 3. katında MOSSAD'ı kurduğu söylenmektedir.

Günümüzde, apartman tam bir sanat yuvası halini almış denilebilir. Çünkü birçok sanat galerisini çatısı altında barındırıyor. Buna ek olarak, "Mısır Apartmanı"nda birçok çalışma ofisi, lokaller ve bir restoran bulunuyor. Kısacası, hem "Art Nouveau" tarzındaki mimarisi ve süslemeleri, hem de barındırdığı sanat galerileri ile "Mısır Apartmanı," tam 115 yıldır İstiklal Caddesi'nin sanatsal ruhunu beslemeye devam ediyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN