Arama

Ramazan ayında nasıl beslenilmeli? Ramazan ayına özel tavsiyeler

Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş müjdelerinin verildiği günlere sahne olan mübarek bir ayın içerisindeyiz. Peki, bu ayda orucumuzu daha da bereketli hale getirmek, ibadetlerimizi sağlıklı bir şekilde ifa etmek için soframızda nelere dikkat etmeliyiz? Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? Sahuru neden muhakkak yapmalı; soframızda hangi yiyecekleri bulundurmalıyız?

"Oruçlu müminin iki sevinçli anı vardır.
Orucunu açtığı zaman ve Rabbine kavuştuğu an..."

  • 1
  • 27
RAMAZAN’DA KİLO PROBLEMLERİ
RAMAZAN’DA KİLO PROBLEMLERİ

Ramazan'da kilo almaktan ya da vermekten şikâyet ediyorsanız günlük tüketmeniz gereken besinleri öğrenmeli ve bir disiplin ile Ramazan'ı tamamlamalısınız. Sıvı tüketiminin azalması, belli saatlerde bir anda fazla yemek yemek, yetersiz posa nedeniyle kabızlık görülebilir. Önüne geçmek için; su, posa, hareket kuralarını uygulamanızda fayda var.

  • 2
  • 27
SAHURDA NE YEMELİYİZ?
SAHURDA NE YEMELİYİZ?

Ramazan'ın kahvaltı öğünü olarak kabul ettiğimiz sahurda tükettiğimiz besin ve içecekler, oruç süresini nasıl geçireceğimizi etkiler. 12 saate varan uzun süreli açlık öncesinde sahur atlamamak gerekiyor. Sahur yapmadan oruç tutmak, kan şekerinde düşüşe, halsizliğe ve baş ağrılarına yol açabilir. Sahurda, sindirimi kolay, hazımsızlığa yol açmayacak günlük enerji, besin ögesi ve su ihtiyacımızı karşılayacak besin ve içecekler tercih etmek daha doğru olacaktır.

  • 3
  • 27
SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLER TÜKETİN
SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLER TÜKETİN

Sahurda oruç süresince tok tutabilecek susuzluğa neden olmayacak besinleri tercih etmeliyiz. Sür yumurta, tam tahıllı ekmek az tuzlu peynirler ve yulaf, protein ve posa içeriği sayesinde uzun süreli tokluk sağlayacak kan şekerini dengeleyecek besinlerdir. Fındık, ceviz, badem gibi besinler sindirimi kolay protein ve yağ içeriği yüksek ve oldukça besleyici olduğundan sahur için ideal bir tercih olacaktır.

Hz. Peygamber kavun ve karpuzla, taze hurmayı beraber yerdi. Eti sever ve "Ehli dünya ve ehli Cennetin yemeğinin efendisi ettir." derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi. Hz. Peygamber, helva ve balı da çok sever, en hoşuna giden içilecek şey ise soğuk ve tatlı olanıydı. Hz. Peygambere hangi içilecek şey daha iyidir, diye sorulduğu vakit; "Soğuk ve tatlı." diye cevap vermiştir.

Sahurda yapacağınız kahvaltıda tuz içeriği yüksek olan zeytin yerine salatalık ve yeşillik üzerine gezdireceğiniz zeytinyağı tavsiye edilir. Hz. Peygamber, zeytinyağını tavsiye etmiş ve şöyle demiştir: "Zeytinyağını yeyiniz, sürününüz, zira o mübarek bir ağaçtandır." "Zeytinyağını katık yapınız..."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN