Arama

Yavuz Sultan Selim geçilmez çölü nasıl geçti?

Doğu'ya yaptığı fetihlerle ve kişiliğiyle Osmanlı Devleti'nin en önemli padişahlarından biriydi Yavuz Sultan Selim. Çok iyi at biner ve kılıç kullanırdı. Ok atmada ve yay çekmede ise adeta ustaydı. Şehzadelik yıllarında çok iyi eğitimlerden geçen Yavuz, "geçilemez" denilen Sina Çölü'nü 13 günde aştı! Yavuz Sultan Selim Han'ın 498'inci ölüm yıldönümünde rahmetle yâd ediyoruz.

  • 2
  • 16
SEKİZ YILA SEKSEN YIL SIĞDIRDI
SEKİZ YILA SEKSEN YIL SIĞDIRDI

Yavuz Sultan Selim, tahta çıkış şekliyle olduğu kadar küpesiyle de Osmanlı'nın sıra dışı padişahlarından biriydi. Ordusuyla zamanın ve mekânın şartlarını sonuna kadar zorlayan bir idealist olan Yavuz Sultan Selim padişahların bile hayran olduğu bir padişahtı. Geceleri 4 saatten fazla uyumaz, Arapça, Farsça ve Tatarca bilirdi. Çok iyi ok kullanan Yavuz, Osmanlı'daki ilk halifedir.

Şehzade Selim, Trabzon'da devlet işlerinin yanında, din ve fennî ilimle uğraşır, büyük âlim Mevlâna Abdülhalim Efendi'nin derslerini takip ederdi. Trabzon'u çok güzel idare eden Şehzade Selim bu arada komşu devletlerle de ilgilendi.

Devlet hayatının bu ilk safhasında bile Müslümanlara hayranlık ve rahatlık; düşmanlara ise, müheykel endamı ve müthiş iradesi ile korku ve dehşet vermişti.

  • 3
  • 16
ÖYLE BİR HAZİNE BIRAKTI Kİ
ÖYLE BİR HAZİNE BIRAKTI Kİ

Yavuz Sultan Selim 8 sene süren taht ömrüne inanılmazları sığdırdı. Öldüğünde ise oğluna eşsiz bir hazine bırakmıştır. Mısır seferinden öyle bir ganimetle dönmüştür ki altınları koyacak hazine olmadığından yeni hazine odaları yapılmıştır. Aynı zamanda Yavuz Sultan Selim, Mekke'deki Kutsal Emanetleri İstanbul'a taşıyan padişahtır. Bu konuda bir hikaye de vardır...

  • 4
  • 16
TEK VARİS
TEK VARİS

Yavuz Sultan Selim öldüğünde geride tek varis bırakan ender padişahlardan biridir. Bunun yanında Osmanlı'daki tek eşli olan yegane padişahtır. Kanuni'ye Kızmış Yeri gelmişken oğlu Süleyman ile ilgili anlatılan bir rivayeti de verelim. Yavuz Sultan Selim, oğlu Süleyman'ı (Kanuni Sultan Süleyman) sarayın şık kıyafetleri içinde görünce "Bre Süleyman anana ne bıraktın" diyerek kızmıştır.

  • 5
  • 16
KÜPE TAKAR MIYDI ?
KÜPE TAKAR MIYDI ?

Yavuz'la ilgili ilginç bir noktada Osmanlı'daki tek sakalsız padişah olmasıdır. Kendisini Yeniçeri olarak gördüğü için sakal bırakmamıştır. Kulağındaki küpe için de bir çok efsane üretilmiştir. Ancak bazı tarihçiler Yavuz Sultan Selim'in küpe takmadığını öne sürmektedir. Buna karşılık Yavuz, "küpeli padişah" olarak tarihte önemli bir yer edinmiştir.

  • 6
  • 16
SELİM'İN SARIĞININ SIRRI
SELİM’İN SARIĞININ SIRRI

20 Şubat Cuma günü, Melik Müeyyed Camisi'nde okunan hutbede hatibin kendisinden "Hakimü'l-Harameyni'ş-Şerîfeyn" diye bahsetmesi üzerine yaşlı gözlerle itiraz etti.

Hatîbin ifadesini, "Hadimu'l-Harameyni'ş-Şerîfeyn" olarak düzeltmesini istedi. Bunun üzerine halıyı kaldırıp toprağa secde ile Rabbine şükretti. Hadimu'l-Harameyni'ş-Şerîfeyn'liğini ifade etmek için de, sarığının üzerine süpürge biçiminde bir sorguç taktı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN