Arama

Dünya tarihini değiştiren buluşlar

Dünya tarihi içerisinde binlerce, milyonlarca buluş olsa da bazı icatlar tarihin akışını tamamen değiştirerek insanlığa yön verdi. İşte sizler için dünya tarihini değiştiren buluşları derledik.

  • 3
  • 30
YAZI
YAZI

Yazı, insanoğlunun en önemli icatlarından biridir. Yazıyı ilk bulan milletin Sümerliler olduğunu söylese de, daha yenilikçi yaklaşımlar yazının Mısır'da bulunduğunu savunuyor. Yazının icadı, insanlık tarihinde bilim adına atılmış ilk ve en büyük gelişmedir.

  • 4
  • 30
TEKERLEK
TEKERLEK

Günümüzde birçok teknolojik cihazın keşfine sebep olan bir diğer önemli gelişme olan tekerlek,dünyanın en ünlü icatlardan biridir. M.Ö 3500 yıllarında keşfedildiği ileri sürülen tekerlekler, büyük bir iş verimi oluştururken, ticaretin ve ulaşımın keşfedilmesine de zemin sağladı.

  • 5
  • 30
TAKVİM
TAKVİM

Takvim kayıtlarının ilk olarak tespiti, ayın günlük devrelerinin kaydı ile başladı. Tam bir dolunay şeklinde görülen ayın, gün geçtikçe, incelerek hilal şeklini alması, gözden kaybolması, sonra tekrar hilal şeklinde doğması ve büyüyerek dolunay haline gelmesi takvimin esasını teşkil etti. Modern takvim 1600'lere kadar pek kullanılmıyordu, bu yüzden birleşik bir sistemi doldurmak için kullanılan birçok takvim formu oluşmuştu. İlk takvim Babiller tarafından kullanıldı. Babiller iki dolunay arasında geçen 29,5 günlük dönemi temel aldı. Bu takvime göre 354 günlük kameri yıl denilen ay yılı ortaya çıktı.

  • 6
  • 30
TAKVİM NASIL OLUŞTU?
TAKVİM NASIL OLUŞTU?

Güneşe dayalı takvimi ise eski Mısırlılar geliştirdi. Gökyüzünde en çok parlayan yıldız olan Sirius, her yıl Nil'in taştığı dönemde gün doğumundan önce parlardı. Bu yüzden takvim, Nil'in taşkın zamanlarını belirlemek için kullanıldı.Türklerin tarihte kullanmış olduğu ilk takvim güneş yılı esas alınan 12 hayvanlı Türk takvimidir. Zaman içinde İslamiyet'in kabul edilmesi ile birlikte Hz. Muhammed (sav)'in Mekke'den Medine'ye göç ettiği 622 yılı başlangıç olarak kabul edilen Hicri takvim kullanıldı. Daha sonra Büyük Selçuklular döneminde Celali takvim ve Osmanlı döneminde ise Hicri takvime ek olarak Rumi takvim kullanıldı.

  • 7
  • 30
BARUT
BARUT

Dünya üzerindeki haritaların tekrar çizilmesine olanak sağlayan ve birçok başka teknolojik gelişime yol açan barutun önemli bir maddesi olan güherçileyin (potasyum nitrat) nasıl yapılacağını Çinliler tarafından 1. yüzyılda keşfedildi. Çinliler barutu, büyük havai fişek gösterilerinde kullanmalarına rağmen güçlü patlayıcılar için gereken doğru oranları bulamamışlardır. İslam uygarlığındaki kimyagerler, Çinlilerin çalışmalarını geliştirerek barutu ateşli silahlar için güçlü bir patlayıcı olarak kullanmanın yolunu bulmuşlardır. İslam orduları tarafından barut kullanımı, 11 ve 14. yüzyıllar arasında Kudüs üstündeki Müslüman hâkimiyetini ele geçirmeye çalışan Haçlılara karşı olan savaşlarında büyük bir avantaj olmuştur.

Daha sonra metal borular ile birlikte silah olarak kullanılan bu kara toz, savaş teknolojisinin mihenk taşı olarak görülür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN