Arama

Arşimet kimdir? Arşimet'in buluşları nelerdir?

Arşimet, yaşadığı dönemin savaşlarında mühendisliğini konuşturmuş, kullandığı makara ve kaldıraç sistemleriyle oluşturduğu mancınıklarda dahil birçok aletle harplara damga vurmuştu. Arşimet'ten sadece fizikçi olarak bahsetmek ona haksızlık olur. O aynı zaman yetenekli bir matematikçiydi. Peki, Arşimet'in başarısı neydi?

Pek çok savaş makinesi üreten Arşimet'in en ünlü icadı "Arşimet'in Pençesi"dir. Bu makine bir gemiyi su yüzeyinden yukarıya kaldırıp ardından kolların aşağı hareket etmesiyle gemiyi batırmak için kullanılırdı.

  • 3
  • 17
İLK HİDROSTATİK KANUNU ORTAYA KOYDU
İLK HİDROSTATİK KANUNU ORTAYA KOYDU

Arşimet, teorik matematiğin en değerli konu olduğuna inanıyordu ancak ülkesinde matematikçi olarak değil, bir mucit olarak tanındı. Kral Hierro'nun Kral Ptolemy için yaptırdığı ancak bir türlü karaya indiremediği gemiyi kızaktan indirebilmek için ufak bir hareketle büyük ağırlıkları yerinden oynatabilen bir düzenek kurdu.

Mısırlılar için taşan Nil sularının eşit dağıtımı için Arşimed vidası olarak bilinen aracı geliştirdi. İlk hidrostatik kanununu ortaya koydu ve bunu diğer temel kanunlar izledi. Bunları ''Yüzen Cisimler'' isimli kitapta topladı.

Hidrostatik: Mekanik bilimin sıvıların dengesini ve kaplar üzerine yaptıkları basıncı konu alan kolu.

Arşimet, geometrik değerler ile Pİ'yi günümüzde kullandığımız 3,14 sayısına ulaştırmıştır.

Yaşadığı dönemde Akdeniz'de Kartacalılar, Romalılar ve Yunanlar sürekli savaş halindeydiler. Bu nedenle bütün yaşamı savaş tehlikesi içinde geçti. İnsanlar kendisinin teorik bilimle ilgili buluşlarına değil, geliştirdiği savaş silahlarına daha çok değer vermekteydi. Ülkesi Roma'ya karşı Kartaca'yla birleşince yaşadığı şehir bir Roma ordusu tarafından kuşatıldı. Arşimet, zekasını yurttaşlarına yardıma yöneltti.

Romalılar, ünlü komutanlarından biri olan Claudius Marcellus'u bir orduyla MÖ 218 yılında Sirakuza'ya göndermişlerdi. Arşimet, hiçbir zaman katılmadığı siyaset alanından uzakta kendini çalışmalarına vermişti ancak yurttaşları şehri savunması için kendisinden yardım isteyince bu çağrıyı geri çeviremedi.

İcatları sayesinde Romalıları aylarca körfezde durdurdu. Roma gemilerini kavrayıp havaya kaldıran ve suya bırakan vinçler; duvar deliklerinden Roma gemilerine kaya ve metal fırlatan makineler geliştirdi. Marcellus şehri bu şekilde alamayacağını anlayınca kenti kuşatma altına aldı.

8 ay süren kuşatmanın ardından şehir Romalılar tarafından ele geçirildi. İki yıl sonra Roma Devleti tüm Sicilya bölgesine hakim oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN