Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Peygamber Efendimizin ihlas ve iyi niyet hakkında yol gösterici hadisleri

Peygamber Efendimizin ihlas ve iyi niyet hakkında yol gösterici hadisleri

İhlas; kulun yaptığı ibadetlerde yüce Allah'ın emir, istek ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanmasıdır. Allah rızası için yapılan bütün hizmetlerde tam bir ihlasla yapılması zaruridir. Kur'an-ı Kerim ve hadislerde insanların niyetlerinin salih olması öğütlenir. Peki, İslam'da ihlas ve iyi niyetin önemi nedir? Amellerde ihlas ve niyetin fazileti nedir? Riyâzü's Sâlihin'de yer alan Peygamber Efendimizin ihlas ve iyi niyet hakkında yol gösterici hadislerini sizler için derledik.

De ki: İçinizdekini gizleseniz de, açığa vursanız da Allah onu bilir...

(Âl-i İmrân, 3/29)

Müminlerin emîri Ebû Hafs Ömer b. Hattâb b. Nüfeyl b. Abdüluzzâ b. Riyâh b. Abdullah b. Kurt b. Rezâh b. Adî b. Ka'b b. Lüey b. Gâlib el-Kureşî el-Adevî, Resûlullah'ın şöyle dediğini işittiğini nakletmiştir: Ameller niyetlere göredir. Herkes sadece niyetinin karşılığını alır. Kim Allah'a ve Resûlü'ne hicret ederse o, (gerçekten) Allah'a ve Resûlü'ne hicret etmiş olur. Kim de erişeceği bir dünyalık veya evleneceği bir kadından dolayı hicret ederse hicreti, hicretine sebep olan şeyedir.

(Buhârî, Bed'ü'l-vahy, 1; Müslim, İmâre, 155)

Ümmü Abdullah künyesi ile anılan mü'minlerin annesi Hz. Âişe'den (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur: Bir ordu harp etmek için Kâbe'ye yürüyecek; sahraya geldiklerinde ise ordudakilerin hepsi yerin dibine geçirilecek. Âişe der ki: "Ey Allah'ın Resûlü, neden hepsi yerin dibine geçirilsin ki? İçlerinde, ticaret için yola çıkanlar olduğu gibi onlardan olmadığı hâlde yollarda orduya katılanlar da vardır, dedim. Resûlullah: Hepsi birden yerin dibine geçirilirler ve kıyamet günü niyetlerine göre haşr olunurlar." buyurdu.

(Buhârî, Büyû', 49; Müslim, Fiten, 8)

Hz. Âişe'den (ra) rivayet edildiğine göre Peygamber şöyle buyurmuştur: Mekke'nin fethinden sonra, artık (Medine'ye) hicret etmek yoktur. Yalnız cihad etmek ve cihad niyetinde bulunmak vardır. Cihada çağrıldığınız zaman derhal (orduya) katılın.

(Müslim, İmâre, 86; Buhârî, Cihâd, 1)

Ebû Yezîd Ma'n (ra) anlatıyor: Babam Yezîd, sadaka olarak dağıtmak için birkaç dinar ayırmış ve onları camide birinin yanına koymuştu. Ben de gelip onları aldım ve babamın yanına gittim. Bunun üzerine babam, "Vallahi (ben o paraları) sana vermek istememiştim." dedi. Babamın da bulunduğu bir ortamda durumu Resûlullah'a arz ettim. Resûlullah: Yezîd, sen niyetinle sevap kazandın; Ma'n, sen de aldığın malı kazandın, buyurdu.

(Buhârî, Zekât, 15)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN