Arama

Menderes mucizesinin üzerinden 60 yıl geçti!

Eski Başbakanlardan merhum Menderes'in İngiltere'nin başkenti Londra yakınlarında geçirdiği ve sağ olarak kurtulduğu uçak kazasının üzerinden 60 yıl geçti. Menderes'in Londra ziyaretini yapmasının nedeni, Kıbrıs'ın bağımsız bir cumhuriyet haline getirilmesi için imzalanacak Londra Anlaşması idi.

Eski Başbakan Adnan Menderes ve beraberindeki heyet, 17 Şubat 1959'da Türkiye, İngiltere ve Yunanistan arasında mutabakata varılan Üçlü Kıbrıs Antlaşması'nı imzalamak üzere Viscount tipi dört motorlu Sev uçağıyla Londra'ya hareket etti. Yakıt ikmali için Roma'da mola veren uçak, daha sonra Londra'ya devam etti. Londra'ya inişe geçen uçak, fırtına ve sis nedeniyle iniş için izin alamadı. Uçakta Paris'e inerek oradan trenle Londra'ya geçme fikri üzerinde konuşuldu ancak daha sonra Londra'nın 40 kilometre güneyindeki Gatwick Havaalanı'na iniş kararı verildi.

Sis nedeniyle Gatwick Havaalanı'na da iniş yapamayan uçak, Londra'nın 25 mil güneyindeki Surrey eyaleti Newdigate mevkisinde bir ormanlık bölgeye düştü. Başbakan Menderes'in de içinde bulunduğu ve 7 kişinin sağ olarak kurtulduğu uçak kazasında, 14 kişi hayatını kaybetti.

  • 3
  • 19
MENDERES'E İLK MÜDAHALEYİ BAILEY ÇİFTİ YAPTI
MENDERES’E İLK MÜDAHALEYİ BAILEY ÇİFTİ YAPTI

Olay yerine ilk olarak, Londra yakınlarındaki bir çiftlikte bahçıvan olarak çalışan Newgate Chaffold çiftliğinin İngiliz bahçıvanı Peter Weller ve iki arkadaşı ulaştı. Weller akşamüstü saatlerinde bahçedeyken birden büyük bir gürültü duydu. Yanındaki 2 arkadaşı ile beraber başlarını kaldırıp gökyüzüne baktıklarında üzerlerine doğru son derece alçaktan uçan bir uçak gördüler ve kendilerini derhal yere attılar. Saniyeler sonra yakınlarındaki ormanlık alandan gelen bir patlama sesi duydular, sesin geldiği tarafa doğru yönelince göğe yükselen alevleri gördüler. Peter ve arkadaşları hemen bisikletlerine atlayıp olay yerine gittiler. Uçakta sıkışan yaralıları kurtaran Weller ve arkadaşları, uçağın gövdesine girdiler ve yaralıların emniyet kemerlerini keserek onları dışarı taşıdılar. Ardından olay yerine gelen çiftçi Tony Bailey ve hemşire eşi Margareth Bailey, Başbakan Adnan Menderes ve 2 kişiyi olay yerine yakın olan evlerine götürdü.

Savaş dönemlerinde hemşirelik yapan Margareth Bailey, Menderes ve yanındakilere ilk müdahaleyi yaptı. Bailey çifti, ambulanslar olay yerine gelene kadar Menderes ve heyetine refakat etti. Bailey ailesine Londra'dan ayılmadan önce teşekkür ziyaretinde bulunan Menderes, kendilerini Türkiye'ye tatil yapmak üzere davet etti. Bu daveti kabul eden aile, Menderes'in özel davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.

Türkiye'ye gelen hemşire Elizabeth ve ailesini gazeteler manşetlerine taşımıştı. Yıllar sonra kaza gününü şöyle anlattı, "Güneşli bir gündü ancak öğleden sonra 3 sıralarında sis çöktü, büyük bir gürültü duyduk. Daha sonra eşim bir uçak kazası meydana geldiğini söyledi ve hemen arabamıza atlayarak kazanın olduğu yere vardık. Bize doğru gelen 3 kişiyi alıp eve götürdüm, eşim ise kalıp ambulanslar gelene kadar yaralılara yardım etti. Başbakan Adnan Menderes şoktaydı ve çok az konuşuyordu. Çok kibar biriydi, devamlı teşekkür ediyordu. " dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN