Arama

İbnülemin Mahmud Kemal kimdir?

İbnülemin Mahmut Kemal, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişin en yakın tanığı olarak bilinir. İbnülemin Mahmut Kemal, Osmanlı Devleti'ne 33 yıl boyunca çeşitli görevlerde hizmet etmiş bir isim. Kuvvetli bir inanca, güçlü bir hafızaya ve geniş bir tarih bilgisine sahipti. Son dönem Osmanlı şairleri, müzisyenleri, sadrazamları ve hattatlarına dair kaleme aldığı eserleriyle bu kişilerin unutulmalarını önlemeye çalıştı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 2
  • 17
MEHMET AKİF İLE BERABER DERS ALDI
MEHMET AKİF İLE BERABER DERS ALDI

🔸 Ardından Mekteb-i Mülkiyye'nin yatılı kısmına kaydoldu, ancak buradan öğrenimini bitirmeden ayrılıp dinleyici olarak Mekteb-i Hukuk derslerine devam etti.

🔸 İbnülemin, resmî eğitiminin yanında zamanın geleneklerine uygun olarak, küçük yaşta önce babasından daha sonra da konaklarına gelen dönemin tanınmış hocalarından özel ders aldı.

🔸 Bunlar arasında Mehmet Akif ile birlikte eğitim gördükleri Akif'in babası Fatih müderrisi İpekli Mehmed Tâhir Efendi de bulunur.

  • 3
  • 17
OSMANLI’YA YILLARCA HİZMET ETTİ
OSMANLI’YA YILLARCA HİZMET ETTİ

🔸 1916'da Şura-yı Devlet azalığına, 1921'de Osmanlı devletinin resmi yayın organı olan Takvim-i Vekâyigazetesi müdürlüğüne, 1922'de Divan-ı Hümayun Beylikçiliği'ne atandı.

🔸 İstanbul Hükümeti yıkılınca Bab-ı Alî'deki görevi sona erdi.

  • 4
  • 17
YILDIZ SARAYI ARŞİVİNDE GÖREV YAPTI
YILDIZ SARAYI ARŞİVİNDE GÖREV YAPTI

(x) 🔍 Sultan Abdülhamid Han'ın yağmalanan kütüphanesi

  • 5
  • 17
İSLAM ESERLERİ MÜZESİ’NİN MÜDÜRLÜĞÜNÜ YAPTI
İSLAM ESERLERİ MÜZESİ’NİN MÜDÜRLÜĞÜNÜ YAPTI

🔸 Hazine-i Evrak 1927'de Başvekâlet Osmanlı Arşivi'ne devredilince Tasnif Heyeti lağvedildi, İbnülemin'in buradaki görevi de sona erdi.

🔸 Tasnif Heyeti'nin lağvedildiği 1927'de İbnülemin, kurucularından olduğu İslam Eserleri Müzesi'nin Müdürlüğü'ne tayin edildi. 1935'de emekli oluncaya kadar bu görevde kaldı.

  • 6
  • 17
KAHİRE’DEKİ MÜZEDE DE ONUN EMEĞİ VAR
KAHİRE’DEKİ MÜZEDE DE ONUN EMEĞİ VAR

🔸 İbnülemin Mahmud Kemal İnal, bu görevlerin yanı sıra Kütüphaneler Tasnif İşleri Müşavirliği ile İslam Ansiklopedisi Müşavirliklerinde de bulundu.

🔸 1939 sonunda Mısır Veliahdı Prens Mehmed Ali Tevfik'in daveti üzerine İstanbul'daki Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'ne benzer bir kurumun düzenlenmesi ve sergilenecek eserlerin seçimi için Reîsülhattâtîn Kâmil Akdik ile birlikte Kahire'ye gitti. Bu görevi yerine getirerek 19 Şubat 1940'da İstanbul'a döndü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN