Arama

ABD'nin iki yüzü

ABD’nin yayınladığı 2016 Terörizm Ülkeler Raporu’nun Türkiye bölümünde, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ilk kez yer aldı. Raporda, Türkiye’nin bölgede birçok terör örgütüyle mücadele ettiği belirtilmesine rağmen, FETÖ ve PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG, ABD’nin terör listesinde bulunmuyor.Fikriyat raporun tüm detaylarını inceledi. Raporda Diyanet’in DEAŞ’la mücadeledeki etkin rolüne ilişkin ayrıntı dikkat çekti.

ABD’nin iki yüzü
Yayınlanma Tarihi: 20.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 05.09.2017 12:18

ABD'nin yayınladığı Terörizm Ülkeler Raporu 2016, Türkiye ile ilgili bölümünde, Türkiye'nin, başta PKK ve DEAŞ olmak üzere, terör örgütleriyle mücadelesini sürdürdüğüne dikkat çekti. Raporda, Türkiye'de 2016 yılında düzenlenen büyük çaplı terör saldırılarının listesi de bulunuyor.

Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'nun FETÖ'yü 26 Mayıs 2016'da terör örgütü olarak tanımladığı belirtilen raporda, "Hükümet, 240'tan fazla kişinin öldüğü, 2 bin 100'den fazlasının yaralandığı 15 Temmuz'daki darbe girişiminden, Gülen hareketini sorumlu tutuyor" ifadesine yer verildi.

Raporda ayrıca hükümet verilerine dayanılarak, "22 Kasım itibariyle 86 binden fazla FETÖ bağlantılı kamu görevlisinin kamudan ihraç edildiği ve 8 Ekim itibariyle FETÖ bağlantıları bulunduğu gerekçesi ile 35 bine yakın kişinin tutuklandığı" bilgisi paylaşıldı.

"TÜRKİYE DEAŞ'A KARŞI FAALİYETTE"

Türkiye'nin terör örgütleri ve yabancı teröristlerle mücadelesini sürdürdüğü vurgulanan raporda, Ankara'nın terörle mücadele kapsamında attığı bazı adımlar sıralandı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Ocak – Kasım 2016 tarihleri arasında, DEAŞ bağlantılı bin 381'i yabancı 3 bin 89 kişiyi gözaltına aldığı ve bunların 618'i yabancı, bin 204'ünün tutuklandığı ifade edildi. Ayrıca Türkiye'nin DEAŞ'a karşı Ağustos ayında başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu, DEAŞ ile Küresel Mücadele Koalisyonu'na aktif katılımı, raporun Türkiye kısmında öne çıkan başlıklar oldu.

Türkiye'nin yabancı teröristlerle mücadelesine ilişkin, ülkeye girişi yasak kişiler listesinin kapsamını genişlettiği, havaalanlarında, limanlarda, otobüs terminallerinde ve sınır kapılarında terörist olduğundan şüphelenilen yabancıları belirlemek için Risk Analizi Birimleri oluşturduğu, sınırlardaki askeri ve sivil güçlere ek personel atayarak ve teçhizat sevk ederek, yabancı teröristlerin belirlenmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdığı vurgusu yapıldı. Türkiye'nin DEAŞ'a veya terör gruplarına katılmak isteyen yabancı teröristler için transit ülke konumunda olmasına rağmen DEAŞ'a karşı Irak ve Suriye'de yürütülen operasyonlara yaptığı katkıya da değinilen raporda, ülkenin İncirlik Üssü ve bölgedeki diğer üslerini DEAŞ karşıtı koalisyona açmasının önemine değinildi.

Türkiye'nin Küresel Terörle Mücadele Forumu'nun kurucu üyelerinden biri olduğu ve Eylül 2011 – Nisan 2016 tarihleri arasında forumun eşbaşkanlık görevi yaptığı hatırlatılan raporda, koalisyonun Yabancı Teröristler Çalışma Grubu'na Hollanda ile birlikte eşbaşkanlık yaptığı ve 26-27 Ekim'de Antalya'daki uluslararası toplantıda ev sahibi olduğu belirtildi.

DİYANET'İN DEAŞ İLE MÜCADELESİ

Raporda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İslam'ın ılımlı ve kapsayıcı bir din olduğu vurgusunu yaptığını ve radikalleşmenin önünü kesmeye çalıştığı bilgisi de yer alıyor. Diyanet'in şiddetin radikalleşme nedenlerini araştıran, şiddet yanlısı aşırılıklara karşı tavsiyeler sunan ve DEAŞ'ın ideolojisini dini konularla ve referanslarla karşılaştıran, "Dini İstismar ve Tedhiş Hareketi DEAŞ" başlıklı raporuna da dikkat çekiliyor.

PYD YİNE TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK ANILMADI

PKK'nın, 2016'da Türkiye'de terör saldırıları düzenlemeye devam ettiğine dikkat çekilen raporda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Temmuz 2015'ten beri, 8 bin PKK'lı teröristi öldürdüğü ya da ele geçirdiği belirtildi. Öte yandan, bu süre zarfında PKK saldırılarında şehit düşen güvenlik güçlerinin sayısının ise, 750'den fazla olduğu kaydedildi.
PKK'nın uzantısı olan Kürdistan Özgürlük Şahinleri'nin (TAK) de güvenlik güçlerine, altyapılara ve turistik tesislere yönelik saldırılarını artırdığına yer verilen raporda, ABD ve NATO karşıtı Marksist-Leninist örgüt DHKP-C'nin de faaliyetlerini devam ettirdiğine değinildi.
Raporda PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG, "terör örgütü" olarak anılmazken ilgili bölümde şu ifadelere yer verildi:
"Türk hükümeti, ülke içindeki bazı örgütleri, terör örgütü ilan etti. Bu örgütler, Türk Hizbullah'ı, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP-ML), Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) ve Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP). Türkiye ayrıca Suriye merkezli Demokratik Birlik Partisini (PYD) ve partinin silahlı kanadı YPG'yi, PKK'yla yakın ilişki içindeki terör örgütleri olarak tanımlıyor."

TÜRKİYE'NİN HAMAS İLE İLİŞKİSİNE VURGU

Raporda, Türkiye'nin Hamas'ın siyasi büro sorumlusu Khalid Meşal ile diplomatik olarak yakın ilişki kurmaya devam ettiği vurgusu da yapıldı. Filistin'de İsrail işgaline karşı duran Hamas, ABD'de 1997 yılından bu yana terör örgütü listesinde yer alıyor. Filistin'de faaliyet gösteren Hamas, İsrail işgali altında yaşayan Filistinlilerin siyasi ve askeri gücünü temsil ediyor.

KÜRESEL TERÖR SALDIRILARI AZALDI

Raporda dünya genelinde 2015-2016 yılları arasında terör eylemlerinin sayısında azalma olduğu kaydedilirken İran, halen terörü destekleyen ülkelerin başında gösterildi. Teröre destek veren ülkeler listesinde İran'ın yanı sıra, Sudan ve Suriye bulunuyor. İran'ın İsrail karşıtı gruplara destek vermeye devam ettiği; başta Irak, Suriye ve Yemen'de olmak üzere bölgede istikrarsızlığa yol açtığı da ifade edildi.
Raporda, 2015'e kıyasla 2016 yılında terör saldırılarında yüzde 9 azalma olduğu kaydedildi.
Rapora göre dünya çapında 2015 yılında 11 bin 774 terör saldırısı oldu, 2016'da ise, bu sayı 11 bin 72'ye düştü. Terör saldırılarında ölenlerin sayısı, 28 bin 328'den 25 bin 621'e geriledi.

FİKRİYAT

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN