Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Haziran 24, 2019
Biber

Sarısı kırmızısı, kurutulmuşu tazesi, acısı tatlısı ile sağlığımıza sağlık katar.

Ilıman iklimde yetişen bu bitkinin kökeni tropikal Amerika'dır. Bugün dünyanın her bölgesinde birçok biber çeşidi yetişmektedir. Biberin besleyici değeri düşüktür; her ne kadar bileşiminde az miktarda ender rastlanan nikel, baryum, antimon gibi madenler bulunursa da buna karşılık biberde bol miktarda C ve P vitaminleri vardır. Biber olgunlaşmaya yüz tuttukça tadını değiştirerek acılaşabilir.

Biber acı ve tatlı, yeşil ve kırmızı renklerde olur. Bol C vitamini ve bilhassa nadir yiyeceklerde olan P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidlere sahiptir. Bunlar da mideyi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, iştahı açar, mide tembelliğini giderir. Cinsel gücü arttırır.

100 gram yeşil tatlı biberde 92,6 gram su, 4,2 gram karbonhidrat, 1,4 gram selüloz, 0,2 gram yağ, 1,1 gram protein bulunur.

Kırmızıbiber

Her gün yemeklerde kullanılmasında fayda vardır. Yoksa haftada en az 3 defa sıcak bir yemeğin içine kırmızıbiber koymalıdır.

Bu nefes yollarını açar, insanı ferahlatır, gribe karşı korur, bronşite iyi gelir ve bronşit olmayanları da bronşitten korur. Kırmızıbiber salçasından da her gün iki çay kaşığı alınırsa, damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları ve kalp krizleri engellenmiş olur.

Acı biber

Acı biber akciğerleri temizler. Diş ağrılarına iyi gelir, iştah açar, damar tıkanıklığını önler, Yine zevk verici etkiye sahiptir. Bu yüzden insanı dinçleştirir. Balgam söktürür.

Özellikle acı biberler eklem iltihaplanması, romatizma, öksürük, boğaz ağrıları, sindirim ve dolaşım bozuklukları, kalp rahatsızlıkları ve hatta şişmanlık gibi pek çok derdin çaresidir.

Biberler yalnızca damak tadına hitap ettikleri için değil, iyileştirici özellikleri dolayısıyla da müşteri çekiyorlar. Bir zamanlar mide çeperlerini yakabileceği düşünülen biberleri şimdi doktorlar sindirim bozukluğundan şikâyet edenlere tavsiye ediyorlar.

Yine acı biber içindeki A ve C vitamini ile soğuk algınlığı ve bronşitin tedavisinde yardımcı olabiliyor.

Tüm bunların yanında kanın yoğunluğunu azaltan acı biberlerin tansiyonla ilgili sorunlar ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde de yararlı oldukları düşünülüyor. Hatta kanserle mücadelede de faydalı olduğu kabul ediliyor.

Acı biberler kan dolaşımını düzenleyip beden sıcaklığını ayarlama özelliğiyle çok sıcak iklimlerde aşırı terlemeyi önleyebiliyor. Pek çok bakteriyi öldürme gücüne de sahipler.

Araştırma sonuçlarına göre; 100 gram kuru kırmızıbiber vücuda 318 kalori enerji veriyor. Ayrıca 148 mg kalsiyum, 76 miligram C vitamini, (taze biberde 340 mg), 8,1 gram su, 2 bin 14 mg potasyum, 41 bin 610 IU A vitamini, 12 gram protein, 293 mg fosfor, 15 mg B3 vitamini, 17,3 gram yağ, 152 miligram magnezyum, 2 mg B2 vitamini, 56,6 gram karbonhidrat, 30 mg sodyum, 1 mg B1 vitamini, 24,9 gram lif, 8 mg demir yanında acılık ve renk maddesi gibi organik bileşikler ihtiva ediyor.

Beslenmede çok büyük bir öneme sahip olan kırmızıbiberin, insan sağlığı açısından faydaları da şöyle sıralanıyor:

Kırmızıbiber mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır. Sindirimi kolaylaştırır. Romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve gut hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi gelir. Kanser riskini azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) kullanılır. Sinir hastaları için doğal yatıştırıcıdır, vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar.

Sindirim sisteminin dostudur. Mide tembelliğini giderir. İştah açar, kusmayı önler. İshali keser. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Ayrıca idrar söktürür. Antibakteriyal etkisi ile hastalıkların önlenmesinde ve grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.

Kırmızıbiber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu illerinde fazlaca tüketilir. Bu bölgenin kırmızıbiberleri acı tiplerdir. Kırmızıbiber kuzeyde ise en çok Bursa ve Bilecik'te üretilmektedir. Bu biberler ise genellikle tatlıdır.

Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN