Arama

Prof. Dr. Atilla Arkan
Haziran 14, 2019
23 Haziran İstanbul Seçimi yaklaşırken Binali Yıldırım

23 Haziran'da yapılacak İstanbul yerel seçiminde AK Parti adayı Binali Yıldırım rakibi Ekrem İmamoğlu'ndan farklı bir portre çizmektedir.

Binali Yıldırım devlet tecrübesi ve başarılı projelere imza atmasıyla öne çıkmaktadır. AK Parti iktidarlarının en başarılı bakanlıklardan birisi olan ulaşımdaki hizmetlerde Binali Yıldırım'ın payı çok büyüktür. Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı görevleri de tecrübesini derinleştirmiş ve hizmet ufkunu genişletmiştir. Tüm bu tecrübe ve yaşanmışlık Binali Yıldırım'a gerçekçilik ve derinlik kazandırmaktadır.

Binali Yıldırım'ın kişilik özelliklerinde ise samimi, sahici, mütevazı, iletişime açık ve kararlı bir portre öne çıkmaktadır. Halkın "Topal Dursun'un oğlu Binali" kavramsallaştırmasını sevmesindeki en önemli etken Binali Yıldırım'da bulmuş olduğu bu duygulardır. Binali Yıldırım halkın her kesimiyle konuşabilmektedir.

İstanbul'u yönetecek ekip açısından bakıldığında ise Binali Yıldırım'ın AK Parti adayı olmasının getirdiği avantajlar bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde mevcut kadro onun için bir kazanımdır. Ayrıca devlet görevlerinde çalıştığı süreçte tanıdığı bürokratlar da onun için bir zenginliktir. Binali Yıldırım'ın İstanbul'un sorunlarına çözüm üretmede ihtiyaç duyacağı kadroları bulmada sorunu olmayacaktır.

Binali Yıldırım'ın özellikle gençlere yönelik hizmetler, yeni katılım süreçlerinin geliştirilmesi ve uygulanması, İstanbul'daki eğitim kalitesinin arttırılması gibi kritik konularda kadrosunu güçlendirme ihtiyacı çıkacaktır. Yaşanan değişimin gereği olarak ortaya çıkan bu alanlarda daire başkanlıkları ve şube müdürlükleri ihdası yeni idari yapılanma ihtiyacı da olacaktır.

Binali Yıldırım yüz yüze ve doğrudan iletişimle yürüttüğü seçim çalışmalarında İstanbulluların taleplerini, ihtiyaçlarını ve gençlerin eğilimlerini doğrudan tespit etme imkanı bulmaktadır.

AK Parti Türkiye ve İstanbul'a yaptığı yatırımlarla ve kalkınma hamleleriyle seçimleri faklı bir düzleme taşımıştır. Artık göreli olarak İstanbul'un alt yapı sorunları büyük ölçüde çözülmüştür. Hava kirliliği, su temini, doğalgaz ve toplu taşım belli standartlara ulaşmıştır. Seçimlerde artık altyapı sorunları tartışmaları değil istihdam, genç işsizliği konuları gibi üstyapı sorunları tartışılmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra ittifak olgusuyla beraber seçimlerin kaderini belirlemede gençlerin etkisi daha fazla artacaktır. İkinci olarak şehirlerin ekonomik rekabetlerini, başarılarını ve sorunların çözümünü orta vadede iyi eğitimli gençler belirleyeceği için toplumsal taleplere uygun olarak siyasetin üzerinden gideceği konular radikal olarak değişecektir.

Bu bağlamda bundan sonraki süreçte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı şu sorunlarla da ilgilenmek durumundadır:

İstanbul'daki eğitim farklarının ortadan kaldırılması,

İstanbul'daki okullarda eğitimin kalitesinin arttırılması,

İstanbul'da yenilikçi eğitim kurumlarının kurulmasına yönelik teşvik ve destek,

İstanbul'daki üniversitelerin şehir ekonomisinin katma değer üretecek şekilde ilişkilendirilmesi ve bu yoldaki adımların daha da güçlendirilmesi,

İstanbul'un "uluslararası bir eğitim şehri" olması hedefine uygun politika ve projeler üretilmesi,

İstanbul'daki öğretmenlerin kalitesini arttırmaya yönelik hizmet üretimi,

İstanbul'daki okul müdürlerinin eğitim liderlerine dönüşümüne aktif destek verilmesi,

İstanbul'un her bir mahallesinde okul öncesi eğitim hizmetlerinin yapılması,

İstanbul'daki meslek liseleriyle istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi,

İstanbul'daki genç işsizliğine yönelik politika geliştirilmesi,

Genç işsizliği bağlamında gençlerin girişimcilik yönlerinin güçlendirilmesi,

İstanbul'daki okulların ilçe belediyeleri organize bir şekilde lojistik ihtiyaçlarının giderilmesi,

Şehirdeki spor, sanat ve kültür hizmetlerinin yaygınlaştırılması,

İstanbul'da inovatif sosyal hizmetlerin üretimi,

İstanbul'daki sosyal politikaların ilgili tüm kurumları dahil edecek şekilde bütüncül olarak tasarlanması,

Şehirdeki sosyal yardımların üretim ve istihdam hedefine uygun tasarlanması,

Klasik belediyecilikte bu konular Büyükşehir Belediyelerinin önceliği olarak görülmezdi. Fakat seçmenin talepleri de artık bu noktalarda yoğunlaşmaktadır. Seçmen AK Parti'nin klasik belediyecilikteki başarılı hizmetlerinden dolayı 10 yıllar boyunca bir sıkıntı çıkmayacağını düşünmektedir. AK Parti bu alanlarda da ileri adımlar atarak İstanbul'a bir kere daha damgasını vurabilir.

Binali Yıldırım kampanyasında eğitim ve gençlere yönelik vaatleriyle bu noktaların farkında olduğunu göstermektedir. Bu farkındalığın, seçim sonrasında sürdürülebilir bir politikaya dönüştürüleceği görünmektedir. "Büyükşehir çalışan ailesinin" vatandaşla ilişkilerde kapsayıcı, kuşatıcı ve katılımcı yönlerinin daha fazla güçlenmesine dikkat edeceğini de vurgulamaktadır.

İstanbul Büyükşehir seçimleri için Pazar günü yapılacak Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu televizyon programında bu unsurlar kendisini gösterecektir.

Prof. Dr. Atilla Arkan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN