Arama

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Haziran 26, 2017
Şalgam

Çocukluğumdan beri tanırım şalgamı; Adana, Mersin ve Tarsus'un vazgeçilmez içeceğidir. Her kebapçıda bulabilirsiniz. Havucun mor renklisidir. Turuncu renkli havuç rengini beta-karotenden alır. Şalgama mor rengi veren içeriğindeki likopendir. Peki neden kırmızı değil de mor renkli? Çünkü, mor renkli havucun (şalgam) içeriğinde hem beta-karoten (turuncu) ve alfa-karoten (pembe) hem de likopen (kırmızı) renk veren antioksidan özellikli etken maddeler var. Turuncu, pembe ve kırmızı renk içeren bitki bu yüzden mor renk olarak görünür.



beta-karoten

beta-korotenin yukarıda moleküler yapısını görmekteyiz. Düz zincir üzerindeki 9 adet çift bağa sahip olması onun serbest radikallere karşı ne kadar etkin gücü olduğunu gösterir.

alfa-karoten


Likopen ve likopan
Likopen güçlü bir antioksidandır, çünkü 14 adet çift içermektedir. Likopan ise oksitlendiği için antioksidan özelliğe sahip değildir.

Şalgam Suyunun Yapılışı: Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor.

Dikkat: Şalgam suyu tuzlu olduğundan, yüksek tansiyon hastaları için sakıncalı olacağından, tansiyon hastaları tarafından tüketilmemelidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve grip hastalığına yakalanmayı önler.

Kabızlığı önler. Bağırsaklara faydalıdır.

Kilo vermeye yardımcıdır.

Antioksidan özelliği vardır.

Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir içecektir.

Kolesterol problemi için çok faydalıdır. Hem bitkisi, hem de suyu bolca tüketilmelidir.

Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır.

İştah açıcıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN